Kuiper gaat Wijsman trainen

Geert Kuiper gaat schaatsster Marieke Wijsman begeleiden. Wijsman, die eerder deze week brak met haar trainer Wopke de Vegt, zal tot en met de Olympische Spelen in Salt Lake City bij het TVM-team van Kuiper worden gevoegd.

Yvonne Leever, trainingspartner van Wijsman, gaat niet mee naar Salt Lake. Zij verblijft momenteel wel in Calgary, waar de schaatsers in trainingskamp zijn. Morgen gaat Wijsman met TVM naar Salt Lake City.

NOC*NSF heeft de drie in Calgary aanwezige coaches (Gerard Kemkers, Ingrid Paul en Kuiper) allen gevraagd of ze Wijsman onder hun hoede wilden nemen. ,,Dat het Kuiper is geworden, wil niet zeggen dat de andere twee niet wilden'', aldus technisch directeur Alberda. Ook de schaatsers van TVM is gevraagd of ze problemen hadden met een tijdelijke ploeggenote. Dat bleek niet het geval.

Wijsmans mentale begeleider, Tjalling van den Bosch, zal niet naar Salt Lake City komen, dat is een afspraak tussen NOC*NSF en Van den Bosch zelf. ,,Ik heb hem gebeld en gezegd dat het de voorbereiding van Marieke zou verstoren als hij toch zou komen'', aldus Alberda. ,,Hij was het roerend met me eens. Bij TVM is alles aanwezig wat nodig is om tot topprestaties te komen. Marieke doet vol met de ploeg mee. Ik denk dat je je handen mag dichtknijpen als je de kans krijgt je in de omgeving van Ritsma en Van Velde voor te bereiden op de Spelen.''

Voor Kuiper was het van belang dat Wijsman werd geholpen. ,,Het gaat er primair om een schaatsster te helpen op weg naar de Spelen. Ik vind het heel sneu voor Wopke, maar ik denk dat hij wel begrijpt dat dit niets met hem heeft te maken. We helpen Marieke.''

Dat zij af en toe met Van den Bosch telefoneert, is voor Kuiper geen probleem. ,,Ze mag hem best bellen, maar ik wil niet dat hij met zijn aanwezigheid de vertrouwensband tussen mij en Marieke in de weg staat.''

Wijsman heeft sinds eind vorig seizoen al een band met de TVM-ploeg. Zij maakt soms gebruik van de fysiotherapeuten. ,,Die afspraak stond ook voor de Spelen'', aldus Kuiper. ,,Wat dat betreft was de onderlinge band al gelegd.''