Journalist VS met dood bedreigd

De Amerikaanse journalist Daniel Pearl die in Pakistan is ontvoerd, wordt binnen 24 uur geëxecuteerd als de eisen van zijn ontvoerders niet zijn ingewilligd.

Dat staat in een e-mail die de Amerikaanse televisiezender CNN gisteren heeft ontvangen van de vermoedelijke ontvoerders. De 38-jarige Pearl, werkzaam voor de zakenkrant Wall Street Journal, verdween een week geleden in de Pakistaanse stad Rawalpindi, vlak bij de hoofdstad Islamabad. Een aantal Amerikaanse media ontving zondag een e-mail waarin de ontvoering van Pearl werd opgeëist door een militante groepering die zich de Nationale Beweging voor het Herstel van de Pakistaanse Soevereiniteit noemt.

De ontvoerders eisen onder meer vrijlating van alle Pakistaanse strijders die de Amerikanen in Afghanistan gevangen hebben genomen.

De ontvoerders berichtten zondag nog dat Pearl volgens hen voor de CIA zou werken, maar volgens de laatste e-mail zou hij voor de Israëlische geheime dienst Mossad werken. ,,We hebben Pearl ondervraagd en zijn tot de conclusie gekomen dat hij niet voor de CIA werkt. In feite werkt hij voor de Mossad en daarom zullen wij hem binnen 24 uur executeren, tenzij de VS onze eisen inwilligen'', aldus het e-mailbericht. Het is niet duidelijk wanneer de termijn afloopt.

Volgens het bericht bevinden zich in Pakistan veel spionnen die zich voordoen als journalisten. De ondertekenaars waarschuwen alle Amerikaanse verslaggevers in Pakistan en geven hen drie dagen de tijd het land te verlaten, omdat ze anders ook een doelwit zullen worden. In verband met de ontvoering hebben de Pakistaanse autoriteiten gisteren meer dan tien arrestaties verricht.

In een verwijzing naar de voedseldroppings van de Amerikanen in Afghanistan schrijven de ontvoerders dat zij na Pearls dood voedsel zullen blijven sturen naar zijn familie. Pearl was in Pakistan voor een verhaal over Richard Reid, de man die onlangs probeerde een schoenbom tot ontploffing te brengen in een vliegtuig dat van Europa op weg was naar Amerika. Reid was kort daarvoor in Pakistan geweest.