Het licht blijft branden voor MKB

Zou het licht binnenkort nog aangaan? Enkele duizenden ondernemers hebben zich dat de afgelopen weken afgevraagd. Vanmorgen kwam EnergieNed, de organisatie van energiebedrijven, met het verlossende woord: de stroom zal op 1 februari niet worden afgesloten.

Zo'n 64.000 bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) mogen vanaf 1 januari kiezen van wie zij elektriciteit kopen en 20 procent besloot om met een nieuwe leverancier in zee te gaan. Maar deze stap in het liberaliseringproces van de energiesector verloopt traag. Velen die kozen voor een andere leverancier kregen van hun oude energiebedrijf een brief dat de stroom zou worden afgesloten omdat ze het contract hadden opgezegd, terwijl het onduidelijk was wie de nieuwe leverancier was. Volgens EnergieNed, die zegt dat de problemen per 15 februari zullen zijn opgelost, komen de vertragingen mede doordat de nieuwe leverancier soms te laat bekend was.

Het MKB zegt echter dat met name de drie grote bedrijven, Nuon, Essent en Eneco, problemen maken voor de klanten die weg willen, vooral de 1.000 tot 3.000 die naar nieuwe aanbieders overstappen zoals Spark of het Zweedse Vattenvall. ,,Vooral de verzoeken om overzetting naar nieuwe aanbieders worden langzaam afgehandeld'', aldus een woordvoerder van het MKB. Als voorbeeld noemt hij de 1.000 bedrijven in de Metaalunie die overstappen naar Spark. Zij stelden hun oude leveranciers eind 2001 op de hoogte van dit plan, maar momenteel zijn slechts 140 van hen overgezet. Wiens schuld het ook is: de oude en nieuwe leveranciers moeten nu ook met elkaar in de weer over de financiële afhandeling, omdat er wekenlang stroom wordt geleverd aan bedrijven die geen klant meer zijn.