Gerhardt is favoriet

Ida Gerhardt is de favoriete dichter van het Nederlandse en Vlaamse publiek, althans van het deel dat Meulenhoffs Dagkalender 2002 heeft aangeschaft. De uitgeverij voegde een enquêteformulier bij de poëziekalender, die september vorig jaar uitkwam. Daarop konden de kopers hun drie favoriete dichters in rangorde opschrijven, een verkiezing `zonder opdringerige voorselecties' moest het worden. Tussen de 1.500 en 2.000 mensen stuurden het formulier in.

Het thema van de Dagkalender, samengesteld door Hans Warren en Mario Molengraaf, is `de Oudheid'. Toepasselijk, aangezien in de toptien op Rutger Kopland en Judith Herzberg na geen levende dichters voorkomen. Na Ida Gerhardt (9,1 procent) volgen Kopland (6,9) en M. Vasalis (5,6). Op nummer vier staat Herman de Coninck (5,2), die de absolute favoriet was van het Vlaamse publiek met 13,8 procent van haar stemmen. Hans Warren, die in december vorig jaar overleed, staat op nummer achttien. Gerrit Komrij staat op nummer vijfentwintig en Jan Bernlef bereikte de vijftigste en laatste plaats.