GALERIESELECTIE

LIN DE MOL

De nieuwe film Road Map van kunstenaar Lin de Mol verbeeldt een tocht door het Amerikaanse landschap. De film wordt gekenmerkt door een sensuele sfeer: beelden van het menselijk lichaam en de natuur lijken met elkaar te versmelten. Als vingers die de contouren van een lichaam strelen, tast de camera het landschap af. Op de achtergrond klinkt het kloppen van een hart. Road Map is op te vatten als een reis door een droomwereld, waarin herinneringen, verlangens en angsten boven komen drijven.

Road Map van Lin de Mol. Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 13 febr, wo t/m za 13-18u.

ROOS CAMPMAN

De schilderijen van Roos Campman doen denken aan kleurplaten of illustraties van kinderboeken. Haar figuren zijn opgezet in heldere, zwarte lijnen, waarbinnen de meest fijne poppengezichtjes geschilderd zijn. Campman portretteert eigenwijze meisjes met zoenmondjes, dopneusjes en krullende wimpers die je haartje voor haartje kunt onderscheiden. Met hun lichtbruine ogen kijken ze arrogant de wereld in. Campmans schilderijen zijn een lust voor het oog en dwingen bewondering af om hun preciese techniek.

Schilderijen van Roos Campman. Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, Amsterdam. T/m 15 febr, do t/m za 11-18u.

SANDER HACCOU

Onder de titel Het Turkse bed exposeert Sander Haccou een verzameling zelfportretten in de Wetering Galerie in Amsterdam. Dertien foto's en twee video's laten de kunstenaar zien in verschillende vermommingen en soms tweeslachtige hoedanigheden. Haccou verwijst met zijn werk, net als bijvoorbeeld de fotografe Cindy Sherman, naar klassieke personages uit de film- en kunstgeschiedenis. De barokke decors, de maskers en kostuums zijn door hem zelf ontworpen.

Het Turkse bed van Sander Haccou. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. T/m 23 febr, wo t/m za 12u30-17u30.

NOUVELLES IMAGES

Al twee decennia lang organiseert Galerie Nouvelles Images jaarlijks een groepstentoonstelling met werk van jonge kunstenaars. De editie van dit jaar heet Being all things to all people en is samengesteld door gastcurator Theo Tegelaers. De titel kan worden opgevat als een poging om de kunst naar de mens te brengen, als een poging de kunst democratisch te maken. De zeven deelnemende kunstenaars laten over het algemeen werk zien dat het alledaagse leven in kaart brengt. Met werk van Pavel Braila, Wineke Gartz, Maja von Hanno, Jan Kempenaers, Stephan Keppel, Govinda Mens en William Speakman.

Zeven jonge kunstenaars. Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. T/m 27 febr, di t/m za 11-17u.

Stefan Gritsch

Hoewel de Zwitserse kunstenaar Stefan Gritsch louter verf als materiaal gebruikt, kun je zijn werken met de beste wil van de wereld geen schilderijen meer noemen. Gritsch, die het doek of paneel achterwege heeft gelaten, beeldhouwt met acrylverf. Hij giet de verf in mallen of strijkt het uit over lange tafels, laat het materiaal drogen en presenteert het vervolgens als sculptuur. Opgedroogde, rubberachtige verfkorstjes worden door de kunstenaar over elkaar gerold tot kleurrijke toverballen of opgestapeld als lasagnebladen.

Akrylfarbe van Stefan Gritsch. Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam. T/m 10 maart, wo t/m zo 13-17u.

EN VERDER

Fotowerken van Michiel Kluiters t/m 28 febr bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; een film van Marina Abramovic t/m 16 febr in de Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; tekeningen van Erik Andriesse t/m 23 febr in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; Beau Monde van Sara van der Heide t/m 23 febr bij Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; foto's en video van Emmanuele Antille t/m 9 febr in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; schilderijen van Bas Meerman t/m 13 febr in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; schilderijen van JCJ Vanderheyden t/m 10 febr in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem.