Fors verlies zakenbank CSFB

De zakenbank Credit Suisse First Boston, eigendom van de Zwitserse bank Credit Suisse, heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 1 miljard dollar. CSFB ontslaat 2.500 man.

Ook moederbank Credit Suisse maakte in het vierde kwartaal verlies en kwam vandaag met een winstwaarschuwing. De op een na grootste Zwitserse bank zal wegens de sanering bij haar dochter 1,4 miljard Zwitserse franc aan reorganisatiekosten voor haar rekening nemen en daardoor in het vierde kwartaal 800 miljoen Zwitserse franc (468 miljoen dollar) verlies lijden, zo heeft de bank in Zürich vandaag bekendgemaakt.

De winst over het hele boekjaar zal daardoor lager uitkomen, op zo'n 1,6 miljard franc, een half miljard lager dan analisten voor de Credit Suisse Group hadden voorspeld.

Het verlies van dochter CSFB komt door een schikking van 100 miljoen dollar met de Amerikaanse beurstoezichthouder, 213 miljoen dollar aan afschrijvingen ,,gerelateerd aan'' Argentinië en 126 miljoen dollar ,,gerelateerd aan'' het de facto bankroete energieconcern Enron. De rest bestaat uit herstructuringskosten.

De schikking met de Securities and Exchange Commission (SEC), een van de hoogste uit de Amerikaanse beursgeschiedenis, werd getroffen nadat de beurstoezichthouder de zakenbank had betrapt op het bevoordelen van sommige van zijn klanten boven andere. Dat gebeurde bij de uitgifte van gewilde dot.com-aandelen tijdens de beurshausse. Klanten die de winst met de bank wilden delen kregen het eerste recht op aankoop van de aandelen.

Het verlies in het vierde kwartaal, het tweede achtereenvolgende kwartaalverlies, is ruim drie keer zo groot als in het derde kwartaal, toen de zakenbank 289 miljoen dollar verlies leed. Over heel 2001 zal CSFB 961 miljoen dollar verlies lijden.

Op de beurs van Zürich steeg het aandeel van moederbank Credit Suisse vanmorgen met 0,15 procent.