EN WAT DOEN DE KINDEREN

Kapperen

Op een `normaal' hoofd groeien ongeveer 120.000 haren en daarvan vallen er dagelijks tussen de 50 en 100 uit, 30.000 per jaar dus. Over haar in alle vormen en kleuren gaat de tentoonstelling Haarfijn bekeken, die vanaf 1 februari te zien is in het Museon in Den Haag. In een filmpje van 3 minuten wordt een haar vergroot tot een miljoen keer. Bezoekers kunnen ook in een speciale opstelling met een stoel en een videomicroscoop, aangebracht in de hoofdsteun, hun eigen haar tot 1000 maal vergroten. Die vergroting wordt weer op een videoscherm geprojecteerd zodat je kan zien hoe de conditie van je eigen haar is (glanzend, gespleten punten etc). Er wordt uitgelegd waarom haar zo sterk is (je kunt het niet platslaan met een hamer), zo elastisch (haar kan tot 50 procent uitgerekt worden) en hoe verschillend twee haren op hetzelfde hoofd kunnen zijn. Grote foto's tonen het verschil tussen menselijk en dierlijk haar en via haar weten we ook dat farao Ramses roodblond haar had en een blanke huid. En kapperszaken over de hele wereld, van de sjieke salons in Parijs tot barbiers uit India, laten zien wat mensen allemaal met hun haar doen. Wil je zelf ook voor kapper spelen; vanaf 6 februari t/m eind augustus zijn er iedere woensdag en zondag workshops voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Met hulp van hardboard met gaatjes kan je met allerlei soorten kunsthaar aan de gang voor een Maxima-kapsel, of het vroegere (rasta)-haar van Ruud Gullit, maar een woeste leeuwenkop kan natuurlijk ook.

Maak je eigen kapsel iedere wo- en zo-middag vanaf 6 febr t/m eind aug van 12u30-16u30 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Kosten: toegang museum E3 en materiaal E2,50. Res 070-3381432.

Lijsten maken

Ook ridders en jonkvrouwen droomden wel eens weg bij het portret van hun geliefde en die schilderijen waren vaak voorzien van prachtig versierde lijsten van kostbare materialen. Woensdag 6 februari is er in het Delftse Legermuseum een workshop lijsten in middeleeuwse stijl maken voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Om helemaal in de stemming te komen wordt eerst een bezoek gebracht een de expositie Ridder Roderik, een middeleeuws avontuur. Daarna wordt er een lijstje voor je eigen ridderfoto gemaakt, voorzien van middeleeuwse versieringen.

Workshop middeleeuwse lijst maken op wo-middag 6 febr van 14-16 voor kinderen vanaf 6 jaar in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Kosten: toegang E2,20 t/m 12 jaar en materiaal E1,20. Res 015-2150549.

Bruggen bouwen

Een brug in de buurt, een brug in de stad, een hele brug of een deel ervan. Villa Zebra organiseert een wedstrijd met de brug als fotomodel voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Fotografeer, schilder, teken, naai, knip, plak etc een brug op een prentbriefkaart en stuur die voor 1 september 2002 naar villa Zebra. De leukste, mooiste en meest bijzondere kaarten worden tentoongesteld. Als je inzending in Villa Zebra komt te hangen krijg je een dagkaart voor vijf personen. Ook kiest een deskundige jury drie prijswinnaars, die een toer langs de mooiste Rotterdamse bruggen mogen maken. Als je meer over bruggen wilt weten kan je natuurlijk ook nog naar de expositie Bruggen in de kunst (t/m 21 april) met de mooiste brug die nooit gebouwd is (van Claes Oldenburg). In februari en maart worden er in Villa Zebra ook kunstcursussen gegeven voor kinderen van 7 t/m 12 jaar en van 13 t/m 16 jaar. Met verschillende materialen (o.a. afvalmateriaal) en technieken worden er objecten gemaakt en geschilderd. Voor jongeren van 13 tot 16 jaar die al enige ervaring met toneel hebben zijn er vanaf 5 februari t/m 23 april ook workshops toneel. En heb je een mooie verzameling die je wilt laten zien, schrijf dan naar villa Zebra; stuur er een tekening of foto bij van je verzameling en vertel er ook bij waarom je jouw verzameling zo bijzonder vindt. In de Verzamelkastjes, die Roxane, Kyra en Amy nu hebben ingericht zijn hun favoriete dieren te zien: zeepaardjes, lieveheersbeestjes en zebra's. Fotografe Anouk Gielen maakt een fotoreportage van de kinderen en hun verzamelingen.

Maak een prentbriefkaart met een brug en stuur die vóór 1 sept naar Villa Zebra, postbus 26072, 3002 EB Rotterdam. Kinderkunstcursus op 26, 27, 28 en 29 febr en 9 t/m 30 maart van 11-13u voor kinderen van 7 t/m 12 jaar en 14-16u voor 13 t/m 16 jaar. Kosten E20. Theaterworkshop van 5 febr t/m 23 april van 16-17u30 van 13 tot 16 jaar. Kosten E20. Res 010-2411717.

Drollen vangen

In kindertheater De Hooischuur in het Noorder Dierenpark, Assen krijg je woensdag 6 februari keutels en drollen te zien van allerlei dieren zoals tijgers, zebra's, beren en nog veel meer. Daarna ga je in het park op een verse drollenjacht. Als je zaterdag 2 februari niet de hele dag voor de televisie wilt zitten kan je een wandeling langs de Afrika-savanne maken en een kijkje in een paar winterverblijven nemen. Na afloop van de rondleiding staat er een Zuid-Afrikaans buffet klaar in de achterzaal van `t Paviljoen.

Alles over poep op wo 6 febr van 14-16u (zaal open 13u45) voor kinderen van 5 t/m 11 jaar in het kindertheater van het Noorderdierenpark, Hoofdstraat 18, Assen. Toegang E5,67 en E7,03. Op safari in Afrika (gezinsprogramma) op za 2 febr vanaf 15u (zaal open 14u45), einde 19u. Safari E20,42 voor volwassenen en E12,48 voor een kind, toegang park E8,85 vanaf 10 jaar en ƒ7,03 voor kinderen van 3 t/m 9 jaar. Res 0591-618800.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.