EN VERDER

Oranje veiling Glerum Amsterdam speelt in op `het huwelijk' met een Oranje veiling waar gegraveerde glazen, wandborden, bekers, kannetjes en koekblikken, versierd met afbeeldingen van de koninklijke familie, paleizen en familiewapens te koop zijn. Een van de hoogtepunten is een zogenoemde `Juliana-pop', een karakterpop uit ongeveer 1912 die een treffende gelijkenis vertoont met prinses Juliana op driejarige leeftijd. Het is onbekend hoeveel van deze poppen er gemaakt zijn, zeker is wel dat Juliana er een bezat in haar enorme speelgoedcollectie. De opbrengst wordt geschat op 4.500 tot 6.800 euro. Voor prijzen vanaf 40 euro kan men al complete sets met oranjevoorwerpen op de kop tikken. Zo bevat één lot voor die prijs onder andere een Juliana-spaarpot, een klompje van aardewerk, vaasjes, een presse papier en portretjes van prinsjes. Ter veiling komen ook een aantal portretbustes van Willem III, Wilhelmina, Juliana en Beatrix waarvan de laatste met een geschatte waarde van 1.400 tot 2.300 euro het meest moet opbrengen.

Oranje veiling. Glerum, Lekstraat 63, Amsterdam. Zondag 3 febr 16u. Kijkdagen 31 jan t/m 2 febr 10-16u, 3 febr 10-14u. Inl. 020-3012950.

Land van Oranje Het Oranjehuis is ook vertegenwoordigd op een expositie in Madurodam, waarmee het miniatuurstadje zijn 50ste verjaardag viert. De jubileumtentoonstelling Land van Oranje, de Nederlanders en hun koningshuis behandelt aan de hand van foto's, films en bijzondere voorwerpen de relatie tussen Nederland en het koningshuis. Er zijn dertien thema's, zoals gezelligheid, calvinisme en spaarzaamheid, die worden geïllustreerd aan de hand van ruim honderd nationale symbolen uit koninklijke en nationale collecties. De thema's zijn ondergebracht op eilandjes in een oranje landschap. Onder de getoonde unica zijn de kinderschaatsjes van Wilhelmina, het doopbijbeltje van Juliana en een miniatuurversie van de rijkskroon met echte edelstenen.

Land van Oranje. George Maduroplein 1, Den Haag. 1 febr t/m 31 mei, open 1 febr-17 maart 9-18u, 18 maart-31 mei 9-20u. Tel. 070-4162400.

Filmconservering Het Filmmuseum in Amsterdam, dat meer dan dertigduizend titels in zijn collectie heeft, wordt dagelijks geconfronteerd met de kwetsbaarheid van filmmateriaal. Restaurateurs werken sinds 1997 aan de conservering van een selectie belangrijke titels uit de Nederlandse en internationale filmgeschiedenis. Onlangs werden twee belangrijke projecten afgerond. Het Filmmuseum presenteert daaruit de komende twee weken 26 geconserveerde films, waaronder Pygmalion uit 1937, De Overval uit 1962 en Boefje uit 1939. Van de laatste zijn de dialogen weer verstaanbaar gemaakt. Twee Italiaanse films uit 1912 worden begeleid door een live strijkkwartet.

De kunst van het conserveren, Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam. T/m 13 febr, verschillende aanvangstijden. Inl. 020-5891400.