Doden bij stammenstrijd in Afghanistan

Bij zware gevechten tussen rivaliserende Pathaanse stammen zijn gisteren en vandaag zeker 38 doden gevallen in de Afghaanse stad Gardez, ruim honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kabul.

Gardez is de hoofdstad van de strategisch belangrijke provincie Paktia. De gevechten braken gisteren uit tussen troepen van de Pathaanse krijgsheer Padsha Khan Zadran en strijders die loyaal zijn aan stamleider Haji Saifullah, hoofd van de stadsraad van ouderlingen.

In de stad waren vandaag zware explosies van mortiervuur en granaten te horen. Strijders van krijgsheer Zadran, die de steun geniet van de Afghaanse interim-regering, beschoten Gardez vanuit de heuvels buiten de stad. Zadran werd onlangs benoemd tot gouverneur van de provincie Paktia, ondanks zware tegenstand van de lokale bevolking.

De gevechten in en rond Gardez zijn de zwaarste in Afghanistan sinds de val van het Talibaanregime en het aantreden van de interim-regering onder leiding van Hamid Karzai in december. Eerder was het al wel onrustig in het noorden, waar etnische Oezbeken en Tadzjieken met elkaar slaags raakten. Karzai vroeg gisteren aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het mandaat van de internationale vredesmacht ISAF te verlengen en uit te breiden. Dat zou nodig zijn omdat de veiligheid in het land onvoldoende is. De internationale troepenmacht moet ook buiten de hoofdstad Kabul actief worden, aldus Karzai.

,,We zullen Zadran nooit accepteren'', zei Saifullah over de benoeming van de nieuwe gouverneur in Paktia. ,,Hij is een smokkelaar, een tiran en een moordenaar.'' Vorige maand beschuldigde hij Zadran ervan de Amerikanen te hebben misbruikt. Zadran zou de Amerikanen hebben verteld dat strijders van Al-Qaeda zich in Gardez schuilhielden, waarna Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een bombardement uitvoerden op een konvooi van stamleiders die niets met de Talibaan of Al-Qaeda te maken zouden hebben gehad. Volgens de Amerikanen ging het echter wel om een konvooi van leiders van de Talibaan en Al-Qaeda.

De nieuwe gouverneur Zadran verklaarde gisteravond dat zijn strijders een groot deel van Gardez onder controle hebben. Alleen het hoofdbureau van politie en een fort in het centrum van de stad zouden nog in handen zijn van zijn tegenstander Saifullah.

Zadran beschuldigt de leden van de stadsraad ervan dat zij sympathieën hebben voor de verdreven Talibaan en strijders van het terroristennetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Kabul zei vanochtend dat het leger zich niet zal bemoeien met de strijd in Gardez. ,,Het is een interne aangelegenheid'', zei de woordvoerder.

Ook Amerikaanse commando's die in een buitenwijk van Gardez gelegerd zijn blijven buiten de gevechten, zo liet een woordvoerder weten.