Cranberrychutney

Gedroogde cranberry's zijn sinds enige tijd eindelijk op sommige plaatsen in Nederland verkrijgbaar. De verse cranberry is nogal rins en wordt meestal met veel suiker gemengd om de zure smaak enigszins te temperen. De gedroogde cranberry heeft eerder een frisse, lichtzoete smaak en is daardoor heel veelzijdig. In dit recept heb ik verse en gedroogde cranberry's gemengd tot een heerlijke chutney die zoet en zuur en pittig tegelijk is. U kunt voor een minder pikante versie eerst de zaadjes van de chilipeper verwijderen voor u de chilipeper toevoegt. Kassiebladen zijn net als kerriebladen in goed gesorteerde toko's verkrijgbaar. Ze verschillen wel in aroma: het kassieblad heeft een kaneelachtige geur, het kerrieblad heeft meer de geur van een mild kerriepoeder.

Doe de gedroogde cranberry's in een kleine kom en giet er het limoensap over. Dek de kom af en laat minstens 12 uur en bij voorkeur 24 uur weken, waarbij u de cranberry's af en toe omschept.

Doe de volgende dag de verse cranberry's in een zware, zuurbestendige pan en schep er de geweekte, gedroogde cranberry's met het weeknat, de chilipepers, suiker en het zeezout door. Zet op een matig vuur en laat onder af en toe omscheppen circa 10 minuten zachtjes koken tot de verse cranberry's bijtgaar zijn.

Verhit de olie in een kleine pan op een hoog vuur. Doe er wanneer de olie zeer heet is het mosterdzaad in en leg meteen het deksel op de pan (het zaad gaat snel poffen en zal zich zonder deksel over de hele keuken verspreiden!). Laat ze een paar seconden poffen en neem dan de pan van het vuur. Schep er het kerrieblad door en zet de afgedekte pan circa 20 seconden op een matig vuur. Schep het mosterdzaad-kerriebladmengsel door het cranberrymengsel. Laat minstens een paar uur staan voor u deze pittige, rinse chutney met vis, gevogelte of vlees serveert. U kunt de chutney in een afgesloten pot desgewenst tot 1 maand in de koelkast bewaren.