Commissie wint slag om luchtruim

De Europese Commissie heeft vandaag een belangrijke slag gewonnen in haar poging de bilaterale luchtvaartverdragen tussen lidstaten en de Verenigde Staten open te breken.

De advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie sprak vandaag zijn steun uit voor de klacht van de Europese Commissie tegen deze verdragen. Volgens de Commissie handelen lidstaten daarmee onwettig, omdat zulke verdragen worden afgesloten om de nationale luchtvaartmaatschappijen te bevoordelen.

De mening van de advocaat-generaal is niet bindend, maar doorgaans volgt het Hof diens aanbeveling.

Als de rechters van het Hof de klacht van de Commissie honoreren zal dat verregaande gevolgen hebben voor de transatlantische luchtvaart. Ook andere dan de nationale luchtvaartmaatschappijen zullen dan meer vrijheid hebben om op de Verenigde Staten te vliegen. Het definitieve oordeel van het Hof wordt in mei verwacht.

Volgens de Commissie zal honorering van haar klacht de concurrentie alleen maar ten goede komen, de prijzen verlagen en het voor Europese luchtvaartmaatschappijen makkelijker maken te fuseren. Volgens Europees Commissaris Loyola de Palacio verhinderen de bilaterale verdragen juist zulke fusies. De Commissie zou voortaan het exclusieve recht krijgen bilaterale verdragen tussen de EU en de VS te sluiten, zoals ze dat ook doet op andere economische terreinen. En de VS zouden de Europese landen niet meer tegen elkaar kunnen uitspelen.

Onder het huidige systeem kunnen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vrijelijk op Europa vliegen, maar kunnen omgekeerd Europese maatschappijen dat alleen vanaf hun thuisland doen.