Clubruimte in ovaal flexkantoor

De bank ABN Amro heeft deze week een nieuwe kantoor in gebruik genomen, de 25 verdiepingen hoge Oval Tower, naast de Arena in Amsterdam-Zuidoost. De kantoren zijn ingedeeld volgens de nieuwste inzichten over het flexwerken: er zijn duizend werkplekken voor tussen de 1.250 en 1.300 werknemers.

De flexwerkers kunnen kiezen uit open ruimtes, overlegkamers of de zogenaamde `cockpits'. Per verdieping werken er ongeveer vijftig mensen. Behalve over een fitnesszaal en een bedrijfsrestaurant beschikken de medewerkers ook op iedere verdieping over een `clubruimte', een kamer die aangenaam met banken en fauteuils is ingericht.

Interieurarchitecte Odette Ex, die al eerder het interieur van de duurzaam financierende Triodos Bank had ingericht, heeft in de glazen wanden van de clubruimtes foto's van bloemen verwerkt van de kunstenaar Albert van Westing. De dubbelhoge vergaderzaal op de 24e verdieping is bekleed met foto's van bekende monumenten uit de Amsterdamse binnenstad als herinnering aan panden die de bank inmiddels heeft verlaten.

De Oval Tower – die daadwerkelijk een ovale vorm heeft – is ontwikkeld door het Ontwikkelings Centrum Amsterdam-Zuidoost (OMC) en door ABN Amro gehuurd voor een periode van minimaal tien jaar. Het is in gebruik als kantoor voor de provincie Noord-Holland.

De bank heeft 50 miljoen gulden geïnvesteerd in de afbouw en de inrichting. In de bovenste helft van de toren hangt op iedere verdieping een foto uit de eigen omvangrijke kunstcollectie van de ABN Amro, bijvoorbeeld van de fotograaf Wout Berger.