China haalt Toilettop 2004 naar Peking

Het is China alweer gelukt om een internationaal evenement van wereldklasse naar Peking te halen. Na de Olympische Spelen van 2008 weet Peking nu ook de Wereldtoilet-top 2004 binnen te slepen.

Daarover heeft de stad gisteren een akkoord bereikt met de Wereld Toilet Organisatie, zo meldde het officiële Chinese persbureau Xinhua.

De organisatie is een in Singapore gevestigde non-profitorganisatie die zich bezighoudt met onderzoek naar en promotie van betere toiletten en grondiger toilethygiëne.

Het bericht is opvallend, omdat China internationaal vooral faam geniet als een land waar de toiletten juist opvallend onwelriekend en oncomfortabel zijn. Traditioneel gaat het vaak om een wit betegeld gebouw, met een aparte ingang voor mannen en vrouwen. Binnen lopen sleuven door de vloer, waarover gebruikers naast elkaar in hurkzit kunnen plaatsnemen.

Soms worden de verschillende hangplekken boven de sleuf van elkaar gescheiden door schotjes en deuren, maar dat is lang niet altijd het geval. Vooral bij buurttoiletten biedt het toiletbezoek een gelegenheid bij uitstek om een goede boom op te zetten met wijkgenoten. Daarom ontbreken daar veelal de als hinderlijk ervaren tussenschotten.

Maar deze traditie moet nu wijken voor de modernisering. De toiletcultuur in Peking zal de komende jaren een metamorfose ondergaan, zo stelt het Bureau voor Toerisme van Peking. De gemeentelijke overheid gaat 741 toiletten bouwen bij 148 toeristische bezienswaardigheden, die net als de hotels ingedeeld zullen worden in verschillende klassen door middel van een sterrensysteem. Voor dit jaar heeft het Bureau voor Toerisme van de Chinese hoofdstad maar liefst 6,5 miljoen euro uitgetrokken om 250 toiletten van topklasse te realiseren. Dat komt neer op een uitgave van zo'n 26.000 euro per toilet in Peking.