Cebeco richt zich meer op vleessectoren

Landbouwcoöperatie Cebeco, bekend van onder meer Aviko en Friki, gaat zich concentreren op de vleessector. Daarmee heeft de ledenraad van Cebeco gisteravond ingestemd.

De productie en verkoop van aardappels, eieren en zaden behoort daarmee niet langer tot de kernactiviteiten van het Rotterdamse bedrijf, dat vorig jaar een omzet van 3,4 miljard euro behaalde. Het is onduidelijk of Cebeco onderdelen gaat afstoten.

De keuze voor de vleessector is volgens de woordvoerder logisch. ,,Tachtig procent van onze leden zit in het mengvoer. Dat raak je kwijt aan boeren die kippen, varkens of kalkoenen houden. Dus daar willen we onze positie graag versterken.''

Cebeco is eigenaar van kip- en kalkoenproducent Plukon, dat het merk Friki voert. Ook Plusfood, dat voer maakt voor kippen en kalkoenen, behoort tot het Rotterdamse bedrijf. Cebeco heeft verder nog een minderheidsaandeel in Dumeco, dat varkensvlees fabriceert. Of Cebeco dat aandeel gaat vergroten, wil de woordvoerder niet zeggen. ,,Maar Dumeco is wel belangrijk voor ons.''

Als voorbeeld voor de nieuwe strategie noemt de woordvoerder de afzet van kippenvlees. Nederlanders zijn volgens hem niet gek op kippenvleugeltjes, laat staan kippenpoten. ,,Maar in China zijn dat delicatessen.'' Cebeco opende daarom vorig jaar vestigingen in onder andere Azië en Zuid-Afrika.

Dat Cebeco zijn activiteiten in de vleessector wil uitbreiden heeft ook te maken met de ontwikkelingen in Europa. ,,Er zijn nog maar een paar retailers'', zegt de woordvoerder. Volgens hem breiden die steeds verder uit en ze krijgen daardoor meer macht. De leveranciers van bijvoorbeeld kippen- en varkensvlees staan onder grote druk om voor een gunstige prijs te leveren. ,,Doordat retailers groeien moeten we steeds meer leveren, en dat moet een constante kwaliteit hebben.'' Schaalvergroting ligt voor de hand. ,,Maar dat konden we niet in alle sectoren doen. We hebben moeten kiezen.''

Het plan om de positie in de vleessector te versterken werd vorig jaar opgesteld door het bestuur van Cebeco. De raad van commisarissen stemde er enkele weken geleden mee in. Gisteravond ging ook de ledenraad, die 18 coöperaties vertegenwoordigt, akkoord.

Vorig jaar is de structuur van de coöperatie ingrijpend veranderd. Cebeco richtte en bv op, die de dagelijkse bedrijfsvoering doet. De 18 coöperaties, die 40.000 boeren en tuinders vertegenwoordigen, zijn aandeelhouders geworden en hebben via de ledenraad inspraak in de bedrijfsvoering.

Cebeco wil ook de positie van zijn handelshuis Kühne + Heitz versterken, om zo de producten beter te kunnen afzetten.