Beursfirma's in conflict met Euronext

Tussen Euronext en de effectenbranche is een conflict ontstaan over de tariefsverhogingen van de beurs. De effectenhuizen zijn boos over de stijgende kosten die de handel op de beurs met zich meebrengt.

,,Het is een serieus probleem. Wij hebben de beurs er vorige week een brief over gestuurd, en willen duidelijkheid over de gang van zaken'', zegt J. Stam, voorzitter van de Vereniging van commissionairs in effecten.

De tariefsverhogingen zijn een direct gevolg van de overgang naar het Franse handelssysteem dat vorig jaar werd ingevoerd. Euronext ontstond in 2000 door het samengaan van de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel. De fusie zou vooral tot kostenvoordelen leiden, zo werd destijds door het beursbestuur beloofd.

,,In plaats van kostenverlaging, zoals bij de fusie was toegezegd, gebeurt het tegenovergestelde. De beurs komt zijn afspraken niet na'', zegt J. Gerritse, directeur van SNS Securities.

Vooral de transactiekosten zijn fors omhoog gegaan. Een effectenhuis dat bijvoorbeeld een kooporder plaats van 10.000 Ahold-aandelen, betaalde daar vorig jaar eenmalige kosten voor. Nu ligt dat anders. Stel dat de Ahold-order uit 43 tranches bestaat, dan moet het effectenhuis met ingang 1 januari er 43 keer maximaal 1,35 euro transactiekosten voor betalen. Een gemiddeld effectenhuis voert duizenden transacties per dag uit. ,,Dat komt hard aan. Het is alsof in Parijs wordt bepaald dat de kosten omhoog gaan, en Amsterdam vervolgens maar volgt. De beurs heeft een monopoliepositie en daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan'', zegt Gerritse van SNS.

Met ingang van april moeten beurspartijen ook een zogenoemde `SLE-fee' betalen. Dat zijn kosten voor aansluitingen op het handelsplatform van Euronext. Bij SNS Securities moet in het voorstel 9.000 euro per maand (voorheen 1.000 euro) voor gaan betalen. Bij de grootbanken lopen die kosten nog verder op. ,,Als ik nog een paar van dit soort aankondigingen van Euronext krijg, dan gaan wij echt serieus bekijken hoe we in de toekomst transacties kunnen uitvoeren buiten de beurs om. Dan wordt het afhandelen binnenhuis [inhouse matching] een stuk aantrekkelijker'', zegt een directeur van een grootbank.

Euronext stelt dat de nieuwe tarieven het gevolg zijn van de harmonisatie van regels. ,,Wij zijn reacties van onze klanten aan het inventariseren. Wat de uitkomst zal zijn, is nog niet te zeggen. Wij zijn al in gesprek met een aantal beurspartijen'', zegt Cees Vermaas, directeur cashmarket (effectenmarkt) Euronext.