Wie is waar

Henri Koerhuis (44) heeft besloten om met onmiddellijke ingang terug te treden als voorzitter van de raad van bestuur bij Connexxion, het grootse regionale vervoersbedrijf van Nederland. Koerhuis, die pas 16 maanden in dienst was, kwam in botsing met de raad van commissarissen over de ,,aansturing van de onderneming'' zoals het heet in het persbericht. ,,Niet over de inhoud van het beleid. Meer zeggen we niet, want dat is niet in het belang van Koerhuis'', zegt een Connexxion-woordvoerder. Koerhuis krijgt een vertrekpremie, maar die is volgens de Connexxion-woordvoerder niet erg hoog. ,,Hij was niet lang in dienst, dus dat loopt niet in de miljoenen.'' Koerhuis zelf geeft geen commentaar: ,,Ik heb nog geen nieuwe baan, dus ik zal wel moeten solliciteren.'' Klaas Westdijk wordt voorlopig gedelegeerd commissaris bij Connexxion. ,,Ik ben me nu binnen het bedrijf aan het oriënteren rond Connexxion'', zegt Westdijk, die niet weet hoe lang hij interim-voorzitter blijft.

De nieuwe directeur van linoleumproducent Forbo, Jeroen Tak (40), ligt binnenkort op zijn knieën om zelf vloerbedekking te leggen. De bedrijfskundige Tak, die hiervoor bij Gateway en Philips vooral hightech-kennis opdeed, weet namelijk niets van linoleum. ,,Bij Forbo zijn er voor het management cursussen, waarbij je drie dagen meeloopt bij de productie en vier dagen lang leert om vloerbedekking te leggen'', zegt Tak. Forbo is marktleider in bedrijfs- en overheidsgebouwen, maar heeft een wereld te winnen in de woonkamer. Tak zegt: ,,Daar concurreren we met veel andere natuurlijke vloeren, zoals parket.'' Dat Tak zich daar nu mee bezighoudt, komt vooral doordat hij zo de baas kan zijn van een groot internationaal bedrijf: ,,Het zag er niet naar uit dat ik snel in het bestuur van Philips zou komen.''

Van het Rijksmuseum, waar hij als directeur onder meer de verbouwing in gang heeft gezet, is Dieric Elders (37) overgestapt naar projectontwikkelaar MAB, waar hij verantwoordelijk wordt voor de financiën. ,,Ik heb veel gedaan voor de renovatie van monumenten zoals het Olympisch Stadion. MAB doet dat ook, onder meer bij de herontwikkeling van oude binnensteden'', zegt Elders. Dieric Elders – ,,Dieric is de naam van een Vlaamse schilder en de burgelijke stand heeft er bij de aangifte van mijn geboorte onderzoek naar gedaan'' – volgt de komende bouwenquête met belangstelling. ,,Ik heb zelf ook aanbestedingen gedaan en het is zaak te zorgen dat de aannemers niet te veel bij elkaar gaan zitten – bijvoorbeeld door ook bouwers uit andere regio's te vragen.''

Dertig jaar is David van Dijk nog maar en nu al vennoot bij Boekel De Nerée. Normaal gesproken duurt dat acht jaar, Van Dijk deed het in nog geen zes. ,,Mijn specialiteit is vastgoedrecht en dat is hier een belangrijke activiteit, zodat ik snel kon wortelschieten. Als ik dat elders van de grond had moeten opbouwen had het veel meer tijd gekost'', verklaart Van Dijk. Van Dijk kijkt uit naar de nieuwe huurwet die dit jaar komt: ,,Is het bijvoorbeeld als eigenaar van een winkelcomplex nu lastig om huurders er tijdelijk uit te zetten voor een verbouwing, in de nieuwe wet wordt renovatie een grond waarop je dat wel kunt doen.''

Karel Vuursteen (60), die op 25 april stopt als bestuursvoorzitter van Heineken, wordt per 17 april commissaris bij ING. Vuursteen is nu voorzitter van de raad van advies van ING, waar hij wordt opgevolgd door Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine.

    • Karel Berkhout