VVD wil enquête leiden

De VVD claimt het voorzitterschap van de komende parlementaire enquête naar bouwfraude. Kandidaat voor het voorzitterschap is het Kamerlid Jan Dirk Blaauw. De VVD meent aan de beurt te zijn om leiding te geven aan een dergelijk zwaar onderzoek. In een eerste reactie zei Blaauw: ,,Als we deze beurt voorbij laten gaan, komen we onderaan de lijst. Dat is niet de bedoeling.''

De opstelling van de VVD is een tegenvaller voor Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks). Onder haar voorzitterschap kwam de tijdelijke commissie tot de conclusie dat ,,reële vermoedens bestaan voor het aanwezig zijn van onregelmatigheden in de bouwsector'' en het ,,onvoldoende functioneren van de markt''. Bij de aanbieding van de eindrapportage liet Vos blijken ook ,,veel zin'' te hebben in het leiden van de enquête.

Blaauw vindt dat de openbare verhoren door de enquêtecommissie ,,niet de verkiezingen mogen beïnvloeden''. Het eindrapport verwacht hij niet ,,voor het eind van het jaar''. De Tweede Kamer discussieert morgen over het rapport. Dan wordt ook een beslissing over het voorzitterschap verwacht.