Vodafone raakt leiding kwijt in Britse markt

De grootste mobiele telefoonmaatschappij ter wereld is aan het thuisfront verslagen. Vodafone blijft met 11,1 miloen `actieve bellers' in het Verenigd Koninkrijk achter bij de 12,4 die Orange gisteren als officiële cijfer noemde. In bruto cijfers heeft Vodafone wel meer klanten, maar een deel daarvan gebruikt de telefoon nauwelijks.

Beide maatschappijen hebben hun klantenbestand het afgelopen jaar uitgebreid. Vodafone, een Brits conglomeraat met een belangrijke Duitse en Amerikaanse component, had eind vorig jaar wereldwijd 99,9 miljoen abonnees. Orange, eigendom van France Telecom, heeft wereldwijd 39,3 miljoen gebruikers.

Per gebruiker verdienden beide maatschappijen afgelopen jaar minder. Ze zeiden echter dat die dalende curve nu afvlakt. Vodafone, dat zich richt op doorsnee consumenten en prepay-kaarten, verdiende per klant 274 pond (438 euro), zeven pond minder dan een jaar eerder. Orange, met een upmarket consumentenprofiel en meer zakelijke klanten, verdiende in het Verenigd Koninkrijk 448 euro per klant, 33 pond minder dan een jaar eerder. Orange verwacht dit jaar veel nieuwe zakelijke belcontracten af te sluiten.

Omdat de telefoonmarkt in geïndustrialiseerde samenlevingen `verzadigd' raakt, proberen bedrijven nu per gebruiker zo veel mogelijk om te zetten. De inkomsten per klant zijn daarom een cruciale statistiek geworden, belangrijker dan het bruto aantal verkochte telefoons en abonnementen.