Vlugschrift Argentijnse filmmakers

Tien Argentijnse filmmakers presenteren vandaag op het International Film Festival Rotterdam een vlugschrift onder de titel `Alerta Máxima!'. Het manifest verwijst wel met een woordgrapje naar de Nederlandse actualiteit, maar de titel `maximaal alarm' heeft vooral betrekking op de gevolgen van de economische en politieke crisis in Argentinië voor de filmproductie.

De Argentijnse filmindustrie dreigt een van de eerste slachtoffers te worden van het nationale bankroet. Het nieuwe kabinet kent geen minister van cultuur, het nationale filminstituut INCAA - de grootste filmfinancier - zit zonder budget en directeur en veel talent verlaat het land. Een van de opstellers, regisseur Lucrecia Martel van wie het Rotterdamse festival de speelfilm La ciénaga presenteert, zegt vandaag in de festivalkrant The Daily Tiger: ,,Het is extra pijnlijk omdat de Argentijnse cinema net een heropleving doormaakt. Het is een soort premature dood, net na een wedergeboorte.''