Veiligheid ambulance gaat boven snelheid

Een 44-jarige ambulancechauffeur uit Zaandam is gisteren door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf. Hij veroorzaakte in september 2000 een dodelijk ongeval toen hij op weg was naar een spoedopdracht. Volgens de rechtbank gaat de verkeersveiligheid boven het belang om snel bij een slachtoffer of patiënt te zijn.

Het ongeval deed zich voor op een kruising in Amsterdam. De ambulance kwam met een snelheid van 104 kilometer per uur door rood licht de kruising op. Een botsing met een ander auto was niet meer te voorkomen. De automobilist had de ambulance ondanks sirene en zwaailicht kennelijk niet opgemerkt. Hij overleed negen maanden later.

De ambulancebestuurder had extra gas gegeven toen het licht op oranje sprong en alleen gas losgelaten toen het licht op rood sprong. De rechtbank meende dat hij op beide momenten een andere afweging had moeten maken.

De officier van justitie had tegen P.H. 300 euro boete en zes maanden voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid geëist. De rechtbank nam de rijontzegging over en oordeelde verder dat ook een voorwaardelijke celstraf op zijn plaats was. Tijdens de rechtszaak en ook bij een eerdere strafzaak tegen een bestuurder van een brandweerwagen bleek dat het passeren van kruisingen een onderbelicht punt is in de opleiding van chauffeurs van zogeheten voorrangsvoertuigen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een richtlijn in de maak die chauffeurs van hulpdiensten meer houvast moet bieden.