Tyson is niet langer welkom in Las Vegas

De Amerikaanse bokser Mike Tyson krijgt geen toestemming het op 6 april in Las Vegas op te nemen tegen de Britse wereldkampioen Lennox Lewis. De Nevada State Athletic Commission onthield hem gisteren na een hoorzitting een licentie voor het gevecht. Dat was een rechtstreeks gevolg van de vechtpartij vorige week in New York tijdens een persconferentie tussen Tyson en Lewis en hun entourage.

De titelstrijd zou worden gehouden in het Grand MGM hotel in Las Vegas. De World Boxing Council (WBC) gaat op zoek naar een locatie buiten Nevada, waarschijnlijk buiten de Verenigde Staten.

Naar aanleiding van de uitspraak van de commissie overweegt Lewis het gevecht niet door te laten gaan. De titelverdediger laat zijn advocaten onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn als hij afziet van het gevecht. Lewis is de regerend wereldkampioen zwaargewicht bij twee boksbonden, de World Boxing Council en de International Boxing Federation (IBF).

Bij de beslissing van de commissie speelde ook een rol dat Tyson in Las Vegas mogelijk wordt aangeklaagd wegens aanranding.

Ook in de ring hield Tyson zich niet altijd aan de regels. Tijdens een gevecht in 1997 in Las Vegas beet hij Evander Holyfield een stuk uit zijn oor. Als gevolg daarvan mocht hij een jaar niet boksen. Volgens Lewis heeft Tyson vorige week tijdens de persconferentie een stuk uit zijn broek en uit zijn dij gebeten. ,,Lennox is een lafaard'', zei Tyson gisteren. ,,Elke keer als ik hem op straat tegenkom, zal ik hem te lijf gaan.''

Tijdens de hoorzitting verklaarde Tyson dat hij de vechtpartij vorige week was begonnen na provocaties van een lijfwacht van Lewis. Een commissielid zei: ,,Zijn daden en zijn gebrek aan zelfcontrole hebben ons in deze positie gebracht. Ik wil een boodschap meegeven aan alle kinderen die zo opkijken tegen de bokser. Ik wil tegen hen kunnen zeggen: dit gedrag wordt niet getolereerd, niet in het boksen en niet in Nevada.'' `Iron Mike' gaf toe dat hij geen lieverdje is, maar evenin het beest waarvoor hij wordt aangezien. ,,Ik ben geen moeder Theresa, maar ook geen Charles Manson.''

Tyson en Lewis hadden 150 miljoen dollar te verdelen.