Soep voor het verkilde lijf

Waterkou, storm en grijze luchten, niets verkilt het lijf meer dan dat. De beste remedie is een grote pan met voedzame soep te koken en die te voorzien van een flinke dosis harissa. Daar warmt een mens van op. Gebruik een hogedrukpan, dan is de soep in zo'n 5 kwartier geklaard. In een gewone soeppan ben je ruim 2 1/2 uur bezig, en dat vinden velen te lang. In een Marokkaanse of Turkse winkel tref je alle benodigde ingrediënten.

Bereiding: Verhit de olie in een hogedrukpan en fruit daarin ui en fijngewreven koriander (of gebruik iets minder dan 1 eetlepel voorgemalen korianderzaad) tot de ui zacht en geurig is. Voeg 1 liter koud water toe, het stuk lamsschouder, bleekselderij, kruidnagelen en 1 theelepel zout. Sluit de pan, breng op druk en laat de pan op laag vuur 45 minuten op druk staan. Haal de druk van de pan (laat koud water over het deksel lopen), voeg pompoen toe, breng weer op druk en laat de pan nog 15 minuten staan op laag vuur. Haal weer de druk van de pan, neem het vlees eruit en roer 1 eetlepel harissa, komijn en kikkererwten door de bouillon. Warm de kikkererwten goed door in de bouillon. Verwijder intussen het bot (of botjes) uit het vlees, snijd dit in stukjes en doe het terug in de pan. Proef de soep op zout en roer er indien gewenst nog wat harissa door. Dit is een Tunesische soep en in dat land koken ze graag vermicelli mee in de soep. Wie dat lekker vindt, voegt de vermicelli samen met de kikkererwten toe en kookt de deegwaren in open pan gaar. Serveer de soep in grote kommen en strooi er koriandergroen over. Geef er Turks brood bij en je hebt een volledige maaltijd voor 2 personen, of anders een stevig soepje voor 4.