Shell helpt slachtoffer van piraten

Een Britse vrouw die tijdens een aanval door piraten op een olietanker van Koninklijke/Shell werd neergeschoten heeft 40.000 pond (zo'n 65.000 euro) schadevergoeding gekregen van het Nederlands/Britse energieconcern. Dit heeft de Britse scheepvaartkrant Lloyd's List gisteren gemeld.

Deborah Harrison (28) was tweede officier op de tanker Isomeria toen deze in 1998 afmeerde in de Braziliaanse havenstad Santos. Het schip werd plotseling geënterd door piraten die, gewapend met uzi-machinegeweren, goud en diamanten eisten. De bemanning wist de politie te waarschuwen en er ontstond een vuurgevecht dat twintig minuten duurde. Harrison hield er een posttraumatisch stresssyndroom aan over.

Tijdens het gevecht werd de Britse Harrison als schild gebruikt door de piraten en door een kogel getroffen in de borst. ,,Ik weet niet wie me neerschoot, er vlogen zoveel kogels om me heen'', zei zij later. Toen één van de kogels haar uiteindelijk raakte realiseerde Harrison zich niet direct wat er gebeurde. ,,Ik vond het wel amusant, ik stond nog steeds en bewoog. Het was niet zoals in de film, waar ze rochelend op de vloer liggen als ze worden neergeschoten.''

Aanvallen van piraten komen vaak voor. Vorige maand werd zeezeiler Peter Blake uit Nieuw Zeeland vermoord door Braziliaanse piraten in de Amazone. Een Libanees schip werd onlangs gekaapt door piraten en de bemanning werd pas vrijgelaten nadat de eigenaar van het schip een losgeld had betaald.