`Saoedische politie folterde Britten'

De Britse regering heeft een ,,krachtig'' verzoek om opheldering gericht tot Saoedi-Arabië na onthullingen van drie Britten dat ze door de politie van Riad ernstig zijn gefolterd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag meegedeeld.

De Britse krant The Guardian geeft vandaag bijzonderheden over de behandeling van de Britten, die waren opgepakt in verband met een reeks bomaanslagen in Saoedi-Arabië vanaf november 2000, waarbij een Brit en een Amerikaan werden gedood. De drie werden uiteindelijk veroordeeld wegens gebruik van alcohol – wat in Saoedi-Arabië uit den boze is – en vorige maand gegratieerd. Vier andere Britten, een Canadees en een Belg, die met bekentenissen door de Saoedische televisie zijn getoond, zitten nog vast.

Alle zeven mannen waren lid van een kring van illegale drankgebruikers. Ze hadden volgens The Guardian geen connectie met de slachtoffers, behalve dat dezen ook westerlingen waren. Volgens een in de krant geciteerde bron op het Foreign Office zijn allen ,,bijna zeker onschuldig''. Waarschijnlijk waren anti-westerse aanhangers van Osama bin Laden verantwoordelijk, zo verluidt in kringen van diplomaten en militaire adviseurs.

De drie teruggekeerde Britten beschrijven in The Guardian hoe ze werden onderworpen aan een regime van slaaponthouding, eenzame opsluiting, dreigementen en mishandeling om hen zo tot een bekentenis te dwingen. Een van hen, David Mornin, was tien dagen achtereen wakker gehouden. ,,Ze schoppen je wakker, laten je elke 15 minuten zitten en opstaan.'' ,,Uiteindelijk zette ik mijn naam onder een bekentenis.'' De Saoedische ambassade in Londen meldde dat ,,foltering anti-islamitisch is''.