Polen zoekt 51 miljard voor injectie in economie

De Poolse regering wil de economie de komende drie jaar met een injectie van 51 miljard euro nieuw leven inblazen. Het langverwachte pakket van de sociaal-democratische kabinet-Miller werd gisteren in Warschau bekend gemaakt. De Poolse regering heeft echter zelf geen geld voor dit stimuleringspakket.

Het plan bestaat uit drie delen. Ten eerste wil de regering voorwaarden scheppen voor forse investeringen in infrastructuur. Er wordt gesproken van de bouw van 140.000 woningen per jaar en de aanleg van honderden kilometers nieuwe wegen.

Verder zegt de regering een veertigtal wetswijzigingen toe die de sterk door vakbonden beheerste arbeidsmarkt flexibeler moeten maken. Een deel van die nieuwe wetgeving is ook bedoeld om de administratieve rompslomp voor ondernemers eenvoudiger te maken. Het derde onderdeel van het plan, opgesteld door minister Marek Belka van Financiën, voorziet in maatregelen om jonge mensen aan werk te helpen.

Ten gevolge van een geboortegolf in de jaren tachtig zullen dit jaar ongeveer 1 miljoen jonge Polen op de arbeidsmarkt arriveren. Hun vooruitzichten zijn somber. De Poolse economie is de afgelopen jaren teruggezakt van een groei van vier procent naar nauwelijks één procent. De werkloosheid bereikte vorige maand een nieuw dieptepunt van 17,4 procent.

Met een begrotingstekort van ruim zeven procent heeft het kabinet-Miller niet de middelen om de nieuwe impuls zelf te financieren. De regering wil door middel van overheidsgaranties proberen privé-investeerders over de streep te trekken. Verder voorziet de regering nieuwe, langlopende hypotheken tegen een vaste rente.

Premier Miller benadrukte gisteren bij de presentatie ervan dat zijn plan alleen kan slagen als de centrale bank bereid is de rente te verlagen. Polen berekent met veertien procent veruit de hoogste rente uit de regio. Voorzitter Leszek Balcerowicz van de centrale bank voert een strikt monetair beleid en voelt er weinig voor de teugels te laten vieren. Waarnemers verwachten echter dat de bank de rente de komende dagen toch met 1,5 procent zal laten zakken.