Parel van Paars een `beetje dof'

De operatie Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW), ook wel `de Parel van Paars' genoemd, loopt nog altijd niet echt soepel. Dat bleek ook vanmorgen weer tijdens een debat in de Tweede Kamer over de marktwerking.

MDW, in 1994 opgestart door toenmalig D66-minister Hans Wijers, is inmiddels gegroeid tot zo'n 65 projecten. ,,We mogen dan ook best van een proces en niet meer van een project spreken'', vindt verantwoordelijk minister Jorritsma (Economische Zaken). De Kamer is het in grote lijnen met haar eens, maar houdt, zoals gewoonlijk, wat slagen om de arm.

Waarom, zo wilden PvdA, VVD, D66 en CDA weten, lukt het bijvoorbeeld maar niet om de taxi-markt open te breken? En hoe zit het met de ingewikkelde en vaak tegenstrijdige regels voor horeca-ondernemers? Wat vindt de minister van de haperende stroomlijning van de zogenoemde binnenstadsdistributie?

Kom met dat soort tegenwerpingen vooral niet aan bij `Miss Marktwerking' Jorritsma. Natuurlijk zijn de gemeentes niet altijd even snel met de invoering, maar gun ze even de tijd. ,,Uit een onderzoek is gebleken dat de implementatie van dit soort veranderingen zes tot tien jaar duurt.'' Aan een centralistischer opstelling van de Rijksoverheid heeft de liberale bewindsvrouwe geen behoefte. Stimuleren van gemeenten ja, maar dwingen, nee.

De PvdA wilde van D66 weten of er geen wijziging van het marktwerkingsprogramma moest komen. Immers, niet alle projecten waren goed verlopen.

D66'er Van Walsem zag zijn kans schoon: ,,De PvdA laat zich jaren meeslepen door de coalitie, maar wil altijd afstand nemen als de verkiezingen naderen. Staatssocialisme leidt tot het einde van de dynamiek van de economie en tot armoede.'' PvdA'er Bolhuis liet het er maar bij zitten. De Paarse Parel mag dan hier en daar een beetje dof geworden zijn, wegdoen is er ook voor de PvdA niet bij.