Oostenrijks-Tsjechische ruzie treedt buiten oevers

Ruzie maken in Midden-Europa is niet erg moeilijk. Als de argumenten uitgeput raken kun je altijd een greep doen in het troebele verleden. Zo begon de recente ruzie tussen Oostenrijk en Tsjechië over de omstreden kerncentrale in Temelín. Inmiddels maken de landen elkaar verwijten over wie er harder voor de nazi's heeft gelopen bij de jodenvervolging, de Tsjechen of de Oostenrijkers.

Deze laatste wending is ingezet door de Oostenrijker Peter Sichrovsky, secretaris-generaal van de uiterst rechtse Oostenrijkse regeringspartij FPÖ. ,,Driekwart van de bijna 400.000 joden die in het voormalige Tsjechoslowakije leefden, heeft de oorlog niet overleefd. Ze zijn, vaak met de efficiënte hulp van de plaatselijke bevolking, gedeporteerd en vermoord in concentratiekampen'', aldus de Oostenrijker, die daar nog aan toevoegde dat de Tsjechische regering onvoldoende doet om de joodse eigendommen terug te geven en dat ,,vandaag de dag [in Tsjechië] slachtoffers van de holocaust nog voor hun rechten moeten vechten''.

De Tsjechische regering was razend en overhandigde de Oostenrijkse ambassadeur in Praag onmiddellijk een protestnota. ,,Wij verwachten geen excuus maar wel een duidelijke verklaring waar de Oostenrijkse regering in deze staat'', aldus regeringswoordvoerder Pospišil. Vice-premier Pavel Rychetsky noemde de uitlating van de Oostenrijker een `leugen' en zijn FPÖ `een post-nazistische partij die heult met de SS'.

Het dagblad Mlada Fronta Dnes wijst er vandaag op dat het beruchte [in het huidige Tsjechië gelegen] concentratiekamp Theresienstadt geleid werd door drie Oostenrijkse commandanten en dat de Oostenrijkers een meerderheid vormden onder de kampbewakers en SS-eenheden in het toenmalige nazi-`protectoraat' Bohemen. De voorzitter van de joodse gemeenschap in Praag beschuldigt Sichrovsky ervan ,,het lot van de joden te misbruiken voor een politieke afrekening''.

De FPÖ van Jörg Haider en Sichrovsky heeft de afgelopen weken ruim 900.000 handtekeningen verzameld voor een petitie om het EU-lidmaatschap van Tsjechië te blokkeren als de omstreden kerncentrale Temelín niet dichtgaat.