KPN daalt sterk, AEX onder 500

Telecomconcern KPN is vanmorgen door beleggers hard afgestraft voor een vanmorgen bekendgemaakte overeenkomst met partner BellSouth. Het aandeel stond aan het einde van de ochtend op een verlies van 7,43 procent op 5,23 euro en was de hekkensluiter van een bijna geheel roodgekleurde AEX. De index stond rond het middaguur op een verlies van ruim 2 procent.

Voorbeurs werd bekend dat het Amerikaanse telecombedrijf BellSouth krijgt door de deal bijna 10 procent van de aandelen KPN en dat leidt tot verwatering. In ruil voor de aandelen komt de Duitse dochter E-Plus geheel in handen van KPN. Daardoor neemt de schuldenlast toe. KPN dook na opening van de beurs direct naar beneden.

De AEX, graadmeter van de hoofdfondsen, reageerde op de negatieve stemming van Wall Street een dag eerder. Amerikaanse beleggers maken zich zorgen dat de perikelen rond Enron niet op zichzelf staan. Het Dow Jones-gemiddelde daalde gisteravond 2,5 procent door de Enronzorgen, en door de overtuiging dat de Amerikaanse centrale banken na hun vergadering van vandaag de rente niet zullen verlagen.

Enige echte positieve uitschieter was vanmorgen Numico. Rond het middaguur stond het aandeel van de voedingssupplementenfabrikant op een winst van 2,54 procent op 27,02 euro. Numico was daarmee verreweg het best presterende AEX-fonds.

Bij de MidKap-aandelen stonden slechts twee fondsen positief. Vopak en CSM stegen respectievelijk met 0,67 procent naar 18,12 euro en 0,18 procent naar 22,40 euro. Opslag- en tankerbedrijf Vopak krabbelt volgens een handelaar weer iets op na de winstwaarschuwing eerder deze week.

De Midkap stond rond het middaguur op een verlies van 1,52 procent op 474,53 punten.

Ook in de rest van Europa stonden de beurzen op verlies. Banken en telecommaatschappijen daalden in Londen sterk in koers, en drukten de FTSE-index zo naar zijn laagste stand in zes weken. In Frankfurt was de situatie eender, met een koersverlies van 3 procent voor Deutsche Telekom.

Niet alleen Wall Street eindigde fors lager, maar ook in Tokio bleek de malaise opnieuw te hebben toegeslagen. Het Nikkei-gemiddelde noteerde daar 1,1 procent lager op 9.919 punten. Daarmee is de graadmeter weer onder de 10.000 punten beland.