KLM zoekt weer personeel

KLM is weer op zoek naar personeel. De luchtvaartmaatschappij had vanaf september een vacaturestop omdat er minder gevlogen werd na de aanslagen in de Verenigde Staten. Nu heeft de luchtvaartmaatschappij tweehonderd extra stewards en stewardessen nodig om de deze zomer verwachte drukte te kunnen opvangen. Ook op andere afdelingen verwacht KLM deze zomer werknemers te kunnen aannemen. Volgens KLM komen hiervoor in eerste instantie mensen in aanmerking die vorig jaar al in hun sollicitatieprocedure zaten, maar door de nasleep van de aanslagen in de Verenigde Staten niet konden worden aangenomen. ,,Zij worden oneerbiedig gezegd weer van de plank gehaald'', zegt een woordvoerder.

Ook heeft KLM de overheid te kennen gegeven dat zij, net als de reisbureaus, geen gebruik meer wil maken van werktijdverkorting. Deze regeling was bedoeld om de loonkosten te verlagen zonder hiervoor personeel te hoeven ontslaan. KLM'ers hadden daardoor de afgelopen maanden op woensdag vrij. Vanaf 3 februari kunnen zij weer de hele week aan de slag. In totaal heeft de luchtvaartmaatschappij de afgelopen maanden 1.200 van de 28.000 banen geschrapt. Door natuurlijk verloop en beëindiging van contracten met uitzendkrachten waren geen ontslagen nodig. Oorspronkelijk was het de bedoeling tweemaal zoveel arbeidsplaatsen te schrappen. Ook voor de andere Europese luchtvaartmaatschappijen zijn de vooruitzichten goed. De passagiersaantallen trekken aan en volgens luchtvaartanalisten zijn de directe effecten van de aanslagen zo goed als verdwenen.

luchtvaart : pagina 17