Jenita Smit sneller dan zus op 3.000 m

Niet olympiër Gretha, maar zus Jenita was gisteren bij een testrace over 3.000 meter de snelste Smit. In Calgary bereiden beiden zich voor op het eerste olympische optreden van Gretha, op de drie en de vijf kilometer. De Duitse Anni Friesinger won de testrace in 4.05,02. Jenita (tweede in 4.13,19) en Gretha (derde in 4.14,65) ontliepen elkaar niet veel. Jenita was daarmee ook sneller dan Tonny de Jong, die eerder deze week de drie kilometer op de Olympic Oval in Calgary aflegde in 4.14,16.

Voor Jenita, net als haar zus marathonrijdster, was het haar eerste 3.000 meter in acht jaar. ,,Ik geloof dat ik 4.30 had staan'', zei ze lachend. ,,Maar ik ben bijzaak. Het gaat om Gretha.''

De twee zussen, tijdelijk getraind door Ingrid Paul, moeten nog even wennen aan Canada, het snelle ijs van de Olympic Oval en de hoogte. ,,Ik heb nu last van mijn keel en ben niet helemaal fit'', zei Gretha. ,,Daarom heb ik deze wedstrijd beschouwd als een test, om weer even te wennen aan de binnen- en buitenbochten die je als langebaanschaatser moet rijden. Ik had immers al een tijdje geen langebaan meer gedaan.''

Dat Friesinger in hun onderlinge race direct een grote voorsprong nam deerde haar niet. ,,Dat wist ik van tevoren al. Het ging me niet om de tijd. Als ik straks weer fit ben, rijd ik misschien nog wel eens een drie kilometer. Dan zal ik proberen zo snel mogelijk te gaan.'' Jenita: ,,We zijn hier pas vier dagen, Gretha moet gewoon even het gevoel krijgen.''