Ethan Hawke

In een reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Ethan Hawke die in de films `Waking Life' en `Tape' te zien is op het Filmfestival Rotterdam en in de actiefilm `Training Day' in de rest van het land.

De reputatie van Ethan Hawke (6 november 1970, Austin, Texas) is groter dan je op grond van zijn wapenfeiten zou verwachten. Lange tijd was zijn naam alleen gevestigd op slechts één filmrol: de dromerige schooljongen Todd uit Dead Poets Society (1989) die op een dag op zijn tafel gaat staan en tegen überleraar Robin Williams `O Captain, my Captain!' scandeert. Dat ze er op kostschool zo schattig konden uitzien! Gecombineerd met de liefde voor poëzie die de film bij wil brengen, schopte Hawke het in één klap tot `thinking girls posterboy'. Als kind van tienerouders, dat jarenlang met zijn moeder een zwervend bestaan door de Verenigde Staten leidde, in allerlei artistieke en sociaal bewogen kringen verkeerde, wegliep van prestigieuze universiteiten als Harvard omdat hij toch liever een filmrol speelde, had hij alle noodzakelijke bagage voor het leven van een bohémien. Dat leidde hij dan ook in New York, in afbraakpanden en vodden en todden.

Een handvol filmrollen later, die iedereen vergeten is, speelde hij in de verfilming van de sciencefictiontelevisieserie Gattaca (1997), die in Nederland helaas alleen op video is uitgebracht. Maar hit of niet, Gattaca schreef om een andere reden geschiedenis. Want op de set ontmoette de jonge acteur, die net zijn eerste roman had gepubliceerd (The Hottest Slate, over een jonge man in New York op zoek naar liefde) het slimme meisje Uma Thurman en sindsdien zijn ze in alle opzichten het knapste stel van filmland Amerika.

In New York had Hawke ook zijn eigen en inmiddels ter ziele gegane theatergezelschap Malaparte, waar onder meer ook Robert Sean Leonard deel van uitmaakte, met wie hij op het International Film Festival Rotterdam te zien is in de film Tape van Richard Linklater. Hawke's filmografie bekijkend staan er opmerkelijk veel films op onder regie van de maker van Dazed and Confused. Met Julie Delpy was hij te zien in de romance Before Sunrise (1995) en nog een keer, ingekleurd in de filosofische animatiefilm Waking Life en ook in The Newton Boys (1998) had hij een rolletje. Behorend tot dezelfde generatie acteurs als Brad Pitt en Ben Affleck moest de fervente vliegvisser in hen vaak zijn meerdere erkennen. Rollen in A River Runs Trough It en The Mexican zag hij naar Pitt gaan, terwijl Shakespeare in Love voor Affleck was weggelegd. Met actiefilm Training Day zijn de verhoudingen weer rechtgetrokken. Hawke toucheerde een honorarium van twaalf miljoen dollar. Daar kan hij wel een vaderschapsverlofje voor zijn vorige week geboren tweede kind van bekostigen.