E-Plus helemaal in handen KPN

KPN wordt volledig eigenaar van het Duitse mobiele-telecombedrijf E-Plus. Om het resterende deel van dit bedrijf, waarvan het al 77,5 procent in handen had, over te nemen moet KPN opnieuw nieuwe aandelen uitgeven.

Dat heeft KPN vanochtend voor opening van de beurs bekendgemaakt. Beleggers reageerden negatief op de aangekondigde verwatering van het aandelenkapitaal. Het aandeel KPN stond vroeg in de middag op een verlies van 5,84 procent, op 5,32 euro.

KPN neemt het resterende belang over van zijn Amerikaanse partner BellSouth, die zich helemaal uit Europa wil terugtrekken. BellSouth krijgt in ruil voor zijn belang in E-Plus 235 miljoen nieuwe KPN-aandelen. Na deze aandelenuitgifte zal het totale aandelenkapitaal van KPN uitkomen op 2,5 miljard aandelen. Daarvan zal BellSouth bijna 10 procent in handen krijgen.

Eind vorig jaar moesten beleggers al een verwatering incasseren toen KPN massaal nieuwe aandelen uitgaf om zijn schuldpositie te verbeteren. KPN's nettoschuld (23 miljard euro) neemt nu overigens toe met bijna 1 miljard euro omdat E-Plus voortaan voor 100 procent meetelt in de resultaten.

BellSouth hielp KPN eind 1999 met de overname van E-Plus, dat bijna net zo groot is als KPN zelf. Het Amerikaanse bedrijf kreeg destijds een `conversierecht', het recht om zijn belang in E-Plus in te ruilen voor aandelen in KPN of KPN Mobile.

Het belangrijkste voordeel van de ruil is dat de complexe bedrijfsstructuur van KPN aanzienlijk wordt versimpeld, zo zei bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer vanochtend tijdens een telefonische persconferentie. BellSouth hoeft niet meer te worden geraadpleegd over de strategie van E-Plus. Scheepbouwer wil van de dochter de motor maken achter KPN's herstel. Dit jaar wordt als eerste in Duitsland i-mode geïntroduceerd, een geavanceerde mobiele telefoon met een kleurenscherm.

BellSouth mag zijn KPN-aandelen meteen verkopen als de deal is afgerond, naar verwachting in de zomer. Bellsouth zal KPN informeren bij eventuele verkoop, maar er zijn geen formele afspraken gemaakt die het dumpen van aandelen kunnen voorkomen.