Drie dagen noodwet in Amsterdam

De burgemeester van Amsterdam, J.Cohen, laat voor drieëneenhalve dag een noodverordening gelden in verband met het huwelijk van de kroonprins in de stad.

Van donderdagmiddag 12 uur tot 3 februari middernacht geldt deze noodverordening. Dat heeft de burgemeester gisteren laten weten. Voor de duur van ruim drie etmalen is gekozen om in geval van ,,onrust'' adequaat te kunnen optreden, aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook de aanwezigheid van buitenlandse gasten leidt tot een verhoogd ,,veiligheidsniveau''. Mocht alles vlekkeloos verlopen, zegt de woordvoerder, dan wordt de noodverordening eerder opgeheven.

De verordening zal de bewegingsvrijheid van mensen op een aantal plaatsen beperken. De aangewezen gebieden worden aangeduid als eerste en tweede veiligheidsring. De tweede veiligheidsring is niet verboden voor passanten, aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Het zijn meer virtuele ringen, die tweehonderdmeter-gebieden, waarin je niet met je auto mag komen.'' In de eerste en tweede ring is men verplicht zich op eerste vordering van de politie te verwijderen. Aan de vrijheid van meningsuiting en het recht van betoging zal niet worden getornd, aldus burgemeester Cohen. Vanaf morgenmiddag mag niemand komen in het gebied rond de Beurs van Berlage, de Nieuwe Kerk en het Paleis op de Dam, tenzij in het bezit van een pas.

Bewoners van huizen in de eerste ring en langs de route van de rijtoer mogen geen voorwerpen in ontvangst nemen of `aanwezig hebben' die een gevaar voor de veiligheid kunnen opleveren. Het is verboden zich op daken van gebouwen in de eerste of tweede ring of langs de route van de rijtoer te bevinden. Het is niet toegestaan op straatmeubilair en dergelijke te klimmen. Van laad- en loshavens mag geen gebruik worden gemaakt, terwijl ook geen fietsen mogen worden gestald in de eerste en tweede ring. Op een aantal plaatsen geldt een afmeer- en vaarverbod.

Vrijdag 1 februari gelden ook beperkende maatregelen voor het gebied rond het Concertgebouw. Daar biedt Koningin Beatrix aan de binnen- en buitenlandse gasten een lunchconcert aan. Voorafgaand aan het concert brengt een deel van de gasten een bezoek aan het Van Goghmuseum. In verband hiermee mag van 00.00 tot 16.30 uur in de buurt niet worden geparkeerd. Rond het Amstel Hotel, waar een aantal buitenlandse gasten is ondergebracht, zijn eveneens beperkende maatregelen van kracht.