De Vietnamoorlog in Los Angeles

De door de makers van Training Day zelf geopperde vergelijking met Joseph Conrads roman Heart of Darkness en Francis Ford Coppola's daarop gebaseerde Vietnamfilm Apocalypse Now is minder gezocht dan het lijkt. Binnen het tijdsbestek van een etmaal neemt de film van regisseur Antoine Fuqua (The Replacement Killers) ons steeds dieper mee naar het hart van de zwartste wijken van Los Angeles, waar een soort van oorlog woedt. De kolonel Kurtz van deze film, de amorele koning van de corrupte politie, wordt gespeeld door Denzel Washington, die nog nooit eerder een zo verwerpelijk personage te spelen kreeg. Zijn motto luidt: om de schapen tegen de wolf te beschermen, moet je zelf een wolf worden. Dus gedraagt hij zich net zo schofterig, steelt hij even hard en gebruikt hij even veel drugs als de criminelen die hij geacht wordt op te sporen.

Zijn tegenspeler, de allengs besmette nieuweling, vertolkt door Ethan Hawke, is een rechercheur in opleiding met hooggestemde idealen. Als hij 's morgens zijn vrouw ten afscheid kust om zijn trainingsdag met Washington door te brengen, weet hij nog niet dat hij als een veranderd mens zal thuiskomen.

Voor een deel is het gedragen tempo en de plechtige Vietnam-parallel van Training Day een overdreven kunstje. Hoewel de indruk ontstaat dat we bij uitzondering een authentieke inkijk krijgen in enkele van de beruchtste `communities' van Los Angeles (Watts, Echo Park, Imperial Courts), met verrassend goede gastrollen van rappers als Snoopy Dogg, Dr. Dre en zangeres Macy Gray, is Training Day in de grond een heel gewone genrefilm, over een corrupte en een nog ongerepte agent, en de initiatie in het kwaad. Je komt ze soms heel wat slechter tegen, dat moet gezegd worden.

Training Day. Regie: Antoine Fuqua. Met: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Tom Berenger, Harris Yulin, Cliff Curtis, Dr. Dre, Snoop Dogg, Macy Gray. In 39 bioscopen.