Daar komen de Jantjes

Jaap Blokker mag een geslaagd ondernemer zijn, als belegger in andere winkelketens is hij geen succesverhaal. Hij nam anderhalf jaar geleden een stevig belang in Beter Bed, net voor een winstwaarschuwing de beurskoers bergafwaarts stuurde.

Nu heeft Blokker Holding, de exploitant van onder meer de gelijknamige winkels, zijn belang van 5 procent in detailhandelsconglomeraat Macintosh afgestoten, een belang dat hij in augustus 1997 kocht, zo blijkt uit een recente melding bij de ,,beurswaakhond'' STE.

Macintosh bezit onder meer de schoenenwinkels van Dolcis en Mansfield, warenhuisstunter Kwantum, meubelboer Piet Klerkx, fiets- en autospullenzaak Halfords en internetaanbieder Myweb.

De teleurstelling van Blokker ligt voor de hand. Macintosh' beurskoers is al twee jaar een drama. Het bedrijf meldde vorige week dat de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening over 2001 met driekwart is verschrompeld tot ruim 4 miljoen euro. Het regent tegenvallers. Ketens worden ingekrompen. Een herstructureringslast van 20 miljoen euro, onder meer om gemaakte kosten voor MyWeb eindelijk af te schrijven, doet de rest.

Blokker bedroefd? Schijn bedriegt. Blokker Holding heeft zijn aandelen wel verkocht, maar een andere aan de familie Blokker gelieerde beleggingsmaatschappij bezit per gelijke datum meer dan 10 procent van Macintosh. Blokker is daarmee de grootste aandeelhouder geworden.

Blokkers kooplust is niet de enige reden dat de druk op Macintosh toeneemt om beter te presteren. Een assertieve belegger als het Delta Deelnemingen beleggingsfonds heeft medio december meer dan 5 procent van de aandelen gekocht.

Ook de beleggingsmaatschappij van een kenner van de Nederlandse winkelstraten als Jan Zeeman (van de gelijknamige textielzaken) bezit 5 procent. Financier NPM, een doorgaans directievriendelijke aandeelhouder, is door Macintosh vorig jaar zelf uitgekocht.

Vijf professionele grote beleggers bezitten nu samen meer dan 30 procent van de aandelen. Dat is genoeg voor blokvorming. Om hen niet voor het hoofd te stoten keert Macintosh ondanks de winstval wel dividend uit: 50 eurocent, dat is 86 procent van de nettowinst.

Gegeven de ingezakte beurskoers en het brede scala van winkelactiviteiten is Macintosh kwetsbaar voor overnamepogingen van overname-artiesten die hun bod financieren door een deel van de winkelketens te verkopen. Tenzij Blokker, die ooit halfslachtig poogde om KBB (Hema, Bijenkorf) uit handen van Vendex te houden, met zijn verdubbelde aandelenbelang zelf eerste keus wil hebben.

    • Menno Tamminga