Consument blijft gul

Consumenten geven meer geld uit, ondanks de minder gunstige economische vooruitzichten. In november 2001 namen de uitgaven met 2,6 procent toe vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Alleen van schoeisel, lederwaren en huishoudelijke artikelen werd minder verkocht.

Dit blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van de consumptie is vergeleken met de afgelopen jaren wel sterk afgenomen. De toename van de binnenlandse consumptie komt over de eerste elf maanden van 2001 uit op 1,8 procent. In 2000 bedroeg de groei nog 3,5 procent. In het topjaar 1998 lag de stijging op 4,5 procent.

De halvering van de groei in 2001 schrijft het CBS vooral toe aan de bescheiden uitgaven voor duurzame goederen. Hier bedraagt de volumegroei in de eerste elf maanden van het jaar nog geen procent. Zo werden er minder auto's dan een jaar eerder verkocht. Ook de diensten bleven met een groei van 2,2 procent achter. Het CBS stelt dat de uitgaven aan duurzame goederen zich in de loop van 2001 hebben hersteld van de daling in het eerste kwartaal.