Boze reacties op Bush

Iran en twee Palestijnse moslim-extremistische organisaties hebben vanochtend kwaad gereageerd op de aan hen gewijde passages in de State of the Union-toespraak.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, beschuldigde president Bush van inmenging in Irans interne aangelegenheden. De Palestijnse organisaties Hamas en Islamitische Jihad zwoeren hun strijd tegen Israël voort te zetten.

Bush beschuldigde Iran, Irak en Noord-Korea, zijns inziens onderdeel van een ,,as van het kwaad'', ervan zich van massavernietigingswapens te willen voorzien. Iran werkt ,,agressief'' aan verwerving van dergelijke wapens ,,en exporteert terreur'', aldus Bush. Hij merkte voorts op dat in Iran ,,een niet-gekozen minderheid de hoop van het Iraanse volk op vrijheid onderdrukt''. Hij brandmerkte Hamas en Islamitische Jihad, evenals het Libanese Hezbollah, als leden van een ,,terroristische onderwereld''.

De Filippijnse regering reageerde met gemengde gevoelens op Bush' uitspraken. Hulp in de strijd tegen moslim-extremisten is welkom, aldus minister van Defensie Angelo Reyes. Maar hij onderstreepte dat de Filippijnen niet zullen toestaan dat de VS ,,hun wil aan ons opleggen''. Manila wil niet ,,worden gedwongen iets tegen ons nationale belang te doen''.