Bij schikkingen geen garantie anonimiteit

Justitie mag bij schikkingen geen garanties meer geven over de anonimiteit van betrokken verdachten. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het college van procureursgeneraal over het toekomstig schikkingbeleid van justitie. Bij maatschappelijk gevoelige schikkingen moet de naam van de verdachte door het betrokken parket in een persbericht openbaar worden gemaakt.

Schikkingen zoals justitie in Amsterdam sloot met Delta Lloyd, waarbij afspraken zijn gemaakt over anonimiteit van de verdachte, zijn dan niet meer mogelijk. De nieuwe richtlijn voorziet verder in criteria waarbij het college van procureurs-generaal, respectievelijk de minister van Justitie tevoren moet worden geïnformeerd over een gepland schikkingsbesluit.

De schikkingen met de bouwbedrijven die betrokken waren bij de bouw van de Schipholtunnel, met het Alphense chemiebedrijf Vos en onlangs met verzekeraar Delta Lloyd vallen nog onder de oude `richtlijn hoge transacties'. Minister Korthals heeft eerder laten weten dat die schikkingsvoorstellen niet meer kunnen worden teruggedraaid. De komende weken zal Korthals de Tweede Kamer informeren over nog drie omstreden schikkingen.

Korthals was bij de eerste twee schikkingen niet tevoren geinformeerd. De nieuwe richtlijn verplicht justitie om de minister in ieder geval te informeren over gevoelige schikkingen bij ernstige zaken, bij zaken waarbij de integriteit van de overheid in het geding is of als het gepleegde delict de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht. Over de schikking met Delta Lloyd kon het openbaar ministerie niets zeggen, het acht zich gebonden aan de afgesproken anonimiteit.