Anton Geesink legt geschil bij met NOC*NSF

Anton Geesink en de sportkoepel NOC*NSF hebben hun geschil bijgelegd. Het Nederlands bestuurslid van het IOC heeft dat kort voor zijn vertrek naar de Olympische Spelen van Salt Lake City laten weten.

De oud-judoka kondigde aan voortaan, mits zijn agenda het toelaat, de reguliere algemene vergaderingen van de sportkoepel weer te zullen bijwonen. Uit de contacten met een delegatie uit Papendal concludeert Geesink bovendien dat de in hun gelederen gedane uitspraak dat hij NOC*NSF schade had berokkend van de baan is. ,,Die uitspraak stak mij zeer'', reageerde Geesink. ,,Zoiets komt hard aan bij iemand die zich fulltime en naar eer en geweten inzet voor de sport, atleten en samenleving.''

Geesink sprak tot tweemaal toe met de bestuursleden Brink, Faber en Jans. Bovendien was NOC*NSF-directeur Fledderus bij de gesprekken aanwezig. ,,Zij hebben hun achterban geïnformeerd. Uit de vervolgens door het NOC*NSF-bestuur gegeven reactie concludeer ik eerder in mijn beleidsplan niets heb geschreven dat in strijd is met de waarheid.''

Eerder beweerde Geesink dat de sportkoepel statutair niet aan alle door het IOC-gestelde voorwaarden voldeed. Zo zou het bestuur meer uit afgevaardigden van de bonden moeten bestaan dan uit onafhankelijke personen. Op de laatste najaarsvergadering zegde NOC*NSF in dat kader toe dat de atletencommissie meer directe invloed zal krijgen.

Vandaag vertrekt Geesink naar Salt Lake City. Tijdens de Winterspelen vervult hij daar de functie van hoofd-gedelegeerde, een rol waarin hij dagelijks alle rapporten over de gang van zaken bij de olympische wedstrijden zal ontvangen en evalueren. Hij volgt met de Nederlandse IOC-leden Els van Breda Vriesman en Hein Verbruggen het IOC-congres in Salt Lake City.

De kroonprins heeft zich in verband met zijn huwelijk voor het congres afgemeld. Willem-Alexander zal op verzoek van IOC-voorzitter Rogge deel uitmaken van een commissie die voor het eind van het jaar het `IOC van de toekomst' moet presenteren. De commissie zal de de door de ethische commissie doorgevoerde hervormingen doorlichten. Ook voorzitter Rogge, vice-voorzitter Bach en de IOC-leden DeFrantz, Killy, Rana en Verbruggen maken deel uit van de speciale commissie.