Afghanistan: VS namen aanhangers Karzai gevangen

Amerikaanse commando's hebben vorige week in Afghanistan een groep van 27 mensen gevangen genomen die volgens de autoriteiten in de zuidelijke stad Kandahar werken voor de interim-regering van premier Hamid Karzai.

Washington houdt vol dat de aanval in de provincie Uruzgan, in Centraal-Afghanistan, een rechtmatig militair doel had. Er zou een munitieopslagplaats zijn gevestigd. De mensen die werden opgepakt bij de aanval zouden strijders van Al-Qaeda en de Talibaan zijn geweest, menen Amerikaanse inlichtingenofficieren.

Bij de aanval werden vijftien mensen gedood nadat de strijders het vuur hadden geopend op de Amerikanen, aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De nachtelijke actie is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest controversiële aanvallen sinds de Amerikanen op 7 oktober vorig jaar begonnen met hun aanvallen op terroristische doelen in Afghanistan.

Volgens een woordvoerder van de gouverneur van de zuidelijke provincie Kandahar, Gul Agha, hebben de Amerikanen de districtschef van de politie gevangen genomen, diens plaatsvervanger, en een aantal leden van de districtsraad.

De autoriteiten in Kandahar hebben de Amerikanen om opheldering gevraagd en een snelle vrijlating van de gevangenen geëist. Volgens Yusuf Pashtun, de woordvoerder van de gouverneur van Kandahar, zouden de VS de komende dagen beginnen met het vrijlaten van de gevangenen.

De Amerikanen geven geen nadere informatie over de actie in Uruzgan, die een week geleden plaatshad. De commandoaanval in Uruzgan is niet de enige Amerikaanse actie waarover ernstige twijfels bestaan in Afghanistan. Eerder zeiden Afghaanse anti-Talibaanstrijders dat de Amerikanen door desinformatie aanvallen hebben uitgevoerd op verkeerde doelen in Afghanistan.

Een anonieme bron zei onlangs tegenover een internationaal persbureau dat onderling concurrerende Afghaanse stammen de Amerikanen misbruiken om hun eigen vetes uit te vechten. Zij zouden bewust informatie `lekken' over de aanwezigheid van strijders van Al-Qaeda in een bepaald gebied, om Amerikaanse gevechtsvliegtuigen of commando's een aanval te laten uitvoeren.

Premier Karzai zei gisteren dat hij een team naar Uruzgan stuurt om te laten uitzoeken wat er precies is gebeurd en wie de mensen zijn die de Amerikaanse commando's gevangen hebben genomen.

De Pakistaanse politie in de stad Quetta heeft vanochtend twee bewindslieden van het Talibaanbewind opgepakt. Het gaat om minister van Justitie Maulawi Noor Mohammed Saqib en de onderminister van Buitenlandse Zaken, Maulvi Abdul Rehman Zahid. Beiden werden aangetroffen in een dorpje in de buurt van Quetta. Hoewel de Talibaan al in december werden verslagen is vrijwel de gehele top van de beweging spoorloos verdwenen. Tot vandaag waren alleen woodvoerder Mutmaen en de voormalige ambassadeur in Pakistan, Zaeef, gevangen genomen.