ABB op verlies wegens claims in asbestzaak

Het Zweeds-Zwitserse ABB heeft een extra voorziening van bijna een half miljard dollar getroffen wegens asbestclaims in de Verenigde Staten. Het technologieconcern zal daardoor voor het eerst verlies lijden. Beleggers op de beurs van Zürich reageerden geschokt. De koers van het aandeel daalde vanmorgen direct na het nieuws met 8 procent.

Het gaat om asbestclaims tegen de Amerikaanse dochter Combustion Engineering, die in 1990 door ABB is overgenomen. De asbestproducten – zoals isolatiemateriaal voor de bouwsector – stammen uit de jaren zeventig. Later werd bekend dat asbest schadelijk is voor longen.

Het aantal claims tegen de Amerikaanse dochter, claims die ABB al geruime tijd achtervolgen, is vorig jaar opgelopen tot 94.000. De extra voorziening bedraagt 470 miljoen dollar, zo heeft ABB vanmorgen bekendgemaakt.

Daarmee komt de totale voorziening voor deze claims uit op 940 miljoen dollar. Volgens ABB is ongeveer 150 miljoen van dat bedrag dollar gedekt door verzekeringen.

ABB zal op 13 februari zijn cijfers over het vierde kwartaal bekendmaken. Over de eerste drie kwartalen van het vorige jaar behaalde het concern een nettowinst van 289 miljoen dollar, dat is 76 procent minder dan in dezelfde periode van 2000. Volgens ABB zal de winst van de eerste drie maanden dus omslaan in een verlies over heel 2001 wegens de extra voorziening van 470 miljoen dollar.

ABB is in 1998 ontstaan uit de fusie van het Zweedse Asea en het Zwitserse Brown Bovari. Het concern maakt apparatuur en installaties voor de energie-industrie en automatiseringsapparatuur. Het heeft 160.000 man in dienst. Eind 2000 was het concern nog zo'n 31 miljard dollar waard op de beurs. Vorig jaar verloor het zo'n tweederde daarvan.

Zorgwekkend voor ABB is dat de hoogte van de uitbetaalde claims stijgt: gemiddeld 6.069 dollar tegen 4.833 dollar in 2000. Ook wordt steeds minder door de verzekering gedekt. Daarentegen nam het aantal ongeldige claims wel toe.