Zak wint prijs voor spotprenten

De Belgische tekenaar Jacques Moeraert, alias Zak, heeft dinsdag de Nederlandse Inktspotprijs gekregen. De Belg won de jaarlijkse prijs voor de beste politieke spotprent voor een tekening over de zoektocht naar Osama bin Laden (,,Ik ben blij dat we de vrouw van Bin Laden niet moeten zoeken''). De tekeningen van Zak verschijnen in België onder meer in het dagblad De Morgen en in Nederland in de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en De Limburger. Moeraert ontving de prijs bij de opening van de tentoonstellingen Politiek in Prent 2001 en Alledaagse getuigen. De Politiek in Prent-tentoonstelling toont ook een hommage aan de onlangs overleden tekenaar Opland. Het veertigjarig bestaan van perscentrum Nieuwspoort is de aanleiding voor de tentoonstelling Alledaagse getuigen, waarin internationaal vermaarde tekenaars hun actuele prenten exposeren.