Windhandel

Astrid Lindgren is nu ook al dood nou ja, `al' dood, ze werd vierennegentig. Zij schreef in de eerste plaats voor kinderen, want ,,zij blazen onze armzalige woorden en zinnen het leven in dat er oorspronkelijk aan ontbrak''. Dit zei ze in 1958 in haar dankwoord bij de aanvaarding van de Hans Christian Andersenprijs. Ze schreef om de verbeeldingskracht te stimuleren van hen die later moesten zorgen voor nieuwe ontdekkingen, voor ,,het aanzien van de wereld''. In 1958 werd ik één jaar oud. Ze schreef dus ook voor mij.

Iets geheel anders. Het was me bekend dat er handel zit in gebakken lucht. En ook dat klimaatgevoelige bedrijfstakken zoals de energieleveranciers en de bloemkoolteelt zich indekken tegen de nukken van het klimaat. Want beleggers accepteren geen lage winsten ten gevolge van de grillen van moeder natuur. De beursgang van het weer zelf was nieuw voor me. Dat dit niet onmogelijk is leert ons de Nederlands/Belgisch/Franse fusiebeurs Euronext. (Voor details zie NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Lees ook hoe de beurs voor de particuliere belegger uit de troposfeer een casino gaat genereren.)

Vorige week gaf ik op deze plaats iets prijs over mijn fanatieke voorbereiding inclusief de medische preparatie op de clubkampioenschappen van de Recreatieve Schaatsvereniging Noord-Limburg over de afstanden 500 en 1.000 meter. Ondanks een stormachtige wind die over de onoverdekte baan van Grefrath joeg, en ondanks de slagregen die de ijsvloer aan gort geselde, vestigde ik, gehuld in het strakke schaatspak van mijn sponsor Vinsk waarin een agressief rood is verwerkt op beide afstanden een p.r. Logisch, op geen enkele afstand bezat ik een p.r. Het had scherper gekund, maar de avond kon niet meer kapot. Mijn vrouw opperde dat ik één voet over de drempel van de midlifecrisis heb gezet. Als het al zo is, dan merk ik hier graag op dat naarmate de levensfasen voorbijvaren, ze een steeds groter en steeds makkelijker vreugde in zich herbergen.

Ik heb de sportredactie van NRC Handelsblad er nog niet over ingelicht, maar dit stukje zou wel eens mijn laatste kunnen zijn. Ik ben namelijk van plan om deze levensfase te benutten om, in navolging van Euronext, te gaan handelen in het weer. En het zou wel eens kunnen dat er dan geen tijd meer overschiet voor stichtelijke stukjes. Ik ga speculeren op het onvolkomen atletenlichaam. De koudweeratleet faalt bij hitte, de hitteatleet is niet koudebestendig. Tegen een redelijke premie, en na een medische intake, zal inkomstenderving tegen klimatologische catastrofe verzekerd zijn. Ik word een succesvol makelaar in sportleed.

In de toekomst hoop ik klimaat op bestelling te kunnen leveren. De hoogste bieder krijgt zijn lievelingsweer. Contacten met gediplomeerde occultisten zijn gelegd.