Wijsman zet coach De Vegt aan de kant

Anderhalve week voor de start van de Olympische Winterspelen heeft schaatsster Marieke Wijsman de samenwerking met haar trainer Wopke de Vegt opgezegd. Ze voert communicatieproblemen op als oorzaak van de breuk.

Wijsman neemt op de Spelen in Salt Lake City deel aan de 1.000 meter. Het is nog onduidelijk wie haar daar gaat begeleiden. De Vegt keert vanuit Calgary direct terug naar Nederland.

Wijsman komt tot de conclusie dat ze niet meer verder kon met haar begeleider. ,,Ik heb me pas vorig weekeinde geplaatst voor de Olympische Spelen. Ik heb nu pas rust. Daardoor kom ik er op dit ongelukkige moment mee. Ik heb veel respect voor Wopkes sporttechnische kennis, ik heb veel van hem geleerd. Maar we zijn vastgelopen op de communicatie.''

De Vegt had tot zondag niets gemerkt van de onvrede bij zijn pupil. ,,Het kwam als donderslag bij heldere hemel. We hebben zondagavond gepraat en hebben geconcludeerd dat het niet verder gaat. Als er storing is op de werkvloer, houdt het op. Ik ben veel te prestatiegericht bezig geweest en heb vergeten hoe gevoelig bepaalde dingen liggen bij Marieke. Dat waren zaken die ik niet belangrijk vond.''

NOC*NSF en de KNSB noemen via woordvoerders het gekozen tijdstip erg ongelukkig. Wijsman zelf beaamt dat. Wijsman: ,,Ik zie zelf ook wel in dat dit niet de beste manier is. Ik voel me behoorlijk schuldig over het feit dat het hier gebeurt.''

De Vegt pleit voor een betere bescherming van trainers. Voor hem is dit al de tweede keer binnen een seizoen dat hij aan de kant wordt geschoven. Eerst beëindigde Marianne Timmer de samenwerking bij haar privé-team, waarvan overigens ook Wijsman deel uitmaakte. Naar aanleiding van die breuk loopt er nog steeds een rechtszaak tussen De Vegt en Timmer.

Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB, kondigt aan dat in de toekomst inderdaad bepaalde afspraken worden gemaakt om trainers te beschermen. ,,Er komt in de schaatssport een licentiesysteem, waarin we ook dit soort zaken moeten gaan regelen. Een sporter mag best mondig zijn, maar het trainersvak mag niet op de tocht komen te staan.''

Andrea Nuyt schaatste gisteren in Calgary ,,wel lekker'' en haalde zomaar tweetiende seconde van haar eigen Nederlands record op de 500 meter af. Het record, gevestigd op 9 maart 2001 in Salt Lake City, ging van 37,98 naar 37,76.

Maar nog was Nuyt niet helemaal tevreden. ,,Het was geen toprace. Ik miste de felheid en de scherpte die je bij een WK of wereldbeker wel hebt. Het kan allemaal nog wel een stukje sneller'', meende de schaatster.

Nuyt nam deel aan de trainingswedstrijden, waarbij per schaatser slechts één race was voorzien. Haar coach Gerard Kemkers wilde echter per se dat zijn pupil tweemaal in actie zou komen, zoals dat ook bij een WK gebeurt. Daardoor werd voor Nuyt nog een extra race ingelast, waarin ze solo zou schaatsen. ,,De eerste eindigde in 38,03, daarna had ik wel het gevoel dat ik een 37'er moest rijden'', keek Nuyt terug. ,,Ik ben wel verbaasd dat ik nu deze tijd schaats.''