VVD-CDA coalitie houdt kerncentrale van Borssele open

Als er na de verkiezingen een coalitie tot stand komt tussen CDA en VVD, is het waarschijnlijk dat de kerncentrale van Borssele openblijft. Dit bleek gisteren tijdens het verkiezingsdebat over energie dat werd georganiseerd door het instituut Clingendael.

Door de huidige coalitie van PvdA, VVD en D66 is besloten dat Borssele op 1 januari 2004 zal worden gesloten. CDA en VVD willen daar op terugkomen. CDA en VVD zijn beide tegen het bouwen van nieuwe kerncentrales, maar het sluiten van de laatste centrale in Nederland vinden zij onzin. ,,De kosten voor het bouwen van een nieuwe centrale zijn dusdanig dat het niet aantrekkelijk is. Maar wij willen Borssele openhouden'', zei VVD-woordvoerder J. Klein Molenkamp. Ook CDA-woordvoerder voor energiezaken J. van den Akker zegt dat de laatste kerncentrale van Nederland open zal blijven als er een centrum-rechtse coalitie komt, in ieder geval tot 2013.

Het standpunt van de VVD is opmerkelijk omdat VVD minister A. Jorritsma (Economische Zaken) de centrale onder haar beheer heeft. De overheid en Borssele eigenaar EPZ staan tegenover elkaar in een rechtszaak om sluiting van de centrale af te dwingen per 1 januari 2004. De rechtbank in den Bosch is bezig met het horen van getuigen in deze zaak. Eén van de getuigen is voormalig minister van Economische Zaken Wijers. Hij was minister toen het akkoord over de sluiting in 1994 werd gesloten. EPZ stelt echter dat er nooit zo'n besluit is gevallen en zegt dat het een vergunning heeft om de centrale voor onbepaalde tijd open te houden. Er is nog geen datum voor een uitspraak in de zaak.

De VVD zal echter ,,alles doen wat politiek mogelijk is om Borssele open te houden'', aldus Klein Molenkamp. Hij vindt het onverkoopbaar naar de consument dat Borssele, dat in 4 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte voorziet, zou moeten sluiten terwijl er Franse stroom wordt geïmporteerd die in kerncentrales wordt opgewekt.

CDA-woordvoerder J. van den Akker vindt dat Borssele in ieder geval tot 2013 open moet blijven. De centrale staat er nu eenmaal en levert stroom zonder uitstoot van CO2, de belangrijkste veroorzaker van het broeikaseffect.

Het CDA wil echter geen uitbreiding. Dat zou pas op de agenda staan als er een oplossing is voor het radioactieve afval dat door kerncentrales wordt geproduceerd. Van den Akker noemt het hypocriet om Franse kernstroom in te voeren en Borssele te sluiten en heeft ook kritiek op de VVD die de eigen minister niet heeft teruggefloten op het punt van de sluiting van Borssele. Bovendien heeft Nederland de centrale volgens hem nodig om kennis van nucleaire technologie te behouden. ,,Anders ben je net een cowboy zonder paard.'' Voor de PvdA is het wel of niet openhouden van Borssele een gepasseerd station. De kerncentrale wordt volgens de PvdA gewoon gesloten. ,,Borssele zal niet meer worden besproken in een toekomstig regeerakkoord, het is niet meer relevant,'' aldus woordvoerder F. Crone.