VPRO schrapt veel tv-programma's

De VPRO schrapt vanaf september vrijwel alle programmatitels uit het schema. Alleen coproducties met NPS en VARA als Buitenhof, Andere Tijden en Villa Achterwerk en de VPRO-producties Jiskefet en Dokwerk blijven gehandhaafd. Alle andere titels verdwijnen, zoals Stardust, Bonanza, Zeeman met Boeken en Noorderlicht. Deze gaan op in drie grote `blokken'; op dinsdag, vrijdag en zondagavond, zo heeft hoofdredacteur televisie van de VPRO, Danielle Lunenborg, gezegd.

In het nieuwe tv-seizoen komt er bij de VPRO een `cultureel blok' van 75 minuten op dinsdagavond; een gevarieerd blok met `fictie, verstrooiing en informatie' van 80 minuten op vrijdag; en een `zwaar informatief' blok van 50 minuten op zondagavond. Dit laatste blok heeft als werktitel `De Wereld volgens de VPRO'. Voor de andere twee blokken worden ook dergelijke namen bedacht, aldus Lunenborg.

De omroep hoopt zo meer vrijheid te krijgen bij de programmering van Nederland 3. Sinds september 1999 bepalen de publieke omroepen niet meer autonoom welke programma's ze wanneer op welke dag uitzenden, maar doen ze dit in overleg met zendercoördinatoren en netredacties volgens een zogeheten zenderschema. In dit schema staat per dag en uur precies beschreven welk soort programma moet worden uitgezonden en welk marktaandeel het moet halen. De VPRO zendt op Nederland 3 uit.

Volgens Lunenborg hebben VPRO-programmamakers vaak ideeën die buiten het schema vallen. ,,De ene keer willen ze een serie van zes afleveringen van 25 minuten, dan weer een los programma van een half uur.'' Door deze gevarieerde hoeveelheid onder een gezamenlijke noemer te presenteren hoopt de omroep tevens de herkenbaarheid voor de kijker te vergroten.

Lunenborg weet nog niet of redacties van programma's worden opgeheven of samengevoegd. Daarover is ze nu in gesprek. De reorganisatie geeft geen onrust, zegt zij. ,,Het is een logisch gevolg van wensen van programmamakers.''

Donderdag moeten de omroepen op Nederland 3 programmavoorstellen voor het nieuwe seizoen inleveren bij netcoördinator Tom Kamlag. Deze vindt de plannen van de VPRO ,,een prikkelende gedachte. Een beetje avontuur is nooit weg. Ik hoop dat ze er iets leuks van maken.''