Triumph weg uit Birma door acties

Lingerieproducent Triumph International trekt zich terug uit Birma, waar het nu nog ondergoed produceert. Het bedrijf meldt in een persverklaring de fabriek in het land te sluiten ,,wegens het publieke debat in Europa''.

Het bedrijf was de afgelopen maanden mikpunt van kritiek van mensenrechtenorganisaties, omdat het met zijn verblijf in het land het militaire regime aldaar zou steunen. ,,Dit is goed nieuws'', zegt P. Kroonberg, woordvoerder van het Burma Centrum Nederland, dat samen met De Schone Kleren Kampagne, Novib en de vakcentrale FNV actie heeft gevoerd tegen Triumph.

Volgens de lingerieproducent, onder meer bekend van merken als Sloggie, werd het publieke debat over het verblijf in Birma steeds ,,emotioneler'' en bracht dat te veel ,,onzekerheden'' met zich mee voor de toekomst van het bedrijf. Het Nederlandse warenhuisconcern Vendex KBB heeft eerder al geëist van Triumph dat het ondergoed in zijn winkels niet in Birma geproduceerd mocht zijn.

Het militaire regime in Birma ligt steeds zwaarder onder vuur van de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties hebben vorig jaar aangegeven dat de junta dit jaar serieuze vorderingen moet maken bij de dialoog met de oppositie, omdat de VN zich anders terugtrekt. ,,Het vertrek van Triumph verhoogt de druk op de regering om resultaten te boeken'', zegt Kroonberg.

Birma maakt zich volgens de internationale gemeenschap schuldig aan grootschalige schendingen van de mensenrechten en dwangarbeid. Grote Nederlandse bedrijven zoals Koninklijke/Shell en Heineken trokken zich al eerder terug uit het land, waar toeleverancier voor offshore-bedrijven IHC Caland nog wel steeds actief is.

Ook worden nog reizen georganiseerd naar het land. Kroonberg zegt: ,,Voorzieningen zoals vliegvelden en wegen worden door dwangarbeiders gemaakt.''