Top KPN eist betere vertrekregeling

Een groep van zestig ontslagen topmanagers van KPN wil via onderhandelingen met het telecombedrijf een betere vertrekregeling afdwingen. De managers vinden het onterecht dat zij door hun hoge salaris buiten het sociaal plan vallen dat KPN en vakbonden eind vorig jaar overeenkwamen.

Dit heeft advocaat Oscar Hammerstein van het Amsterdamse kantoor Spong Advocaten vanochtend bevestigd. Hammerstein gaat namens de groep onderhandelen met KPN. Hij zal ook de nodige stappen zetten voor een rechtszaak als de gesprekken doodlopen.

De ontslagen managers, die een vereniging hebben opgericht, vallen niet onder het sociaal plan omdat zij een persoonlijke (en geen collectieve) arbeidsovereenkomst hebben met KPN. Voor ontbinding van individuele overeenkomsten wordt de kantonrechter ingeschakeld, die de zogenaamde kantonrechterformule hanteert. Volgens die formule krijgen managers voor elk jaar dat ze in dienst zijn geweest een maandsalaris of meer, afhankelijk van hun leeftijd.

Volgens Stefan Schütz, een prominente arbeidsrechtadvocaat, maken de managers weinig kans op een hogere vergoeding. Normaal gesproken bekijkt de rechter of het ontslag de werkgever of juist de werknemer te verwijten valt. Acht de rechter het ontslag onterecht dan wordt de vergoeding hoger. Schütz: ,,Maar als iemand vertrekt wegens een reorganisatie geldt de verwijtbaarheidsfactor niet omdat de werkgever in financiële moeilijkheden verkeert.''

De nieuwe bestuursvoorzitter van KPN, Ad Scheepbouwer, gaf eind vorig jaar het startschot voor een grote reorganisatie. Het telecombedrijf dreigde te bezwijken onder een schuldenlast van 23 miljard euro. In totaal worden ongeveer vijfduizend werknemers ontslagen, van wie 2.900 gedwongen moeten vertrekken. Van de in totaal zeshonderd topmanagers moeten er volgens KPN 120 weg.