Telecom-sector haalt AEX omlaag

De Amsterdamse AEX-index dook na een goed begin van de handelsweek, vanochtend opnieuw naar beneden. Tegen het middaguur stond de beursgraadmeter met een verlies van 0,4 procent op 505 punten.

De index werd naar beneden gehaald door zwaargewicht Koninklijke Olie. Die verloor in aanloop van de cijfers licht na de veranderingen van de oliemarkt die het American Oil Institute (AOI) vanavond bekend maakt. De prijs van een vat Brent-olie daalde vanochtend sterk.

De telecomsector was vanochtend somber gestemd. De oorzaak daarvan was tweeledig. Ten eerste maakten de Duitse media vanochtend melding van het feit dat de Duitse mededingings autoriteiten hoogstwaarschijnlijk de verkoop van Deutsche Telekoms kabelactiviteiten aan Liberty Media gaan verbieden. Het fonds van UPC, waarin Liberty een indirect belang heeft, verloor daarop 2,3 procent aan waarde.

Ten tweede droeg het faillissement van de Amerikaanse telecomonderneming Global Crossing bij aan de malaisestemming in de telecombranche. KPN verloor 1 procent en KPN Qwest 1,1 procent. Vodafone (het voormalige Libertel) steeg wel.

Philips won licht met 0,4 procent nadat Texas Instruments, dat tweederde van alle mobiele telefoons ter wereld van chips voorziet, betere kwartaalresultaten dan verwacht presenteerde. De Nederlandse chipfondsen ASML en ASM International beantwoordden de berichten met lagere koersen. ASML leverde 1,9 procent in, ASM International 0,9 procent.

De AEX-index kende vanochtend maar weinig stijgers. Heineken steeg 1,8 procent. Gisteren kreeg de drankenfabrikant nog een lagere waardering toegekend van zakenbank Dresdner, waarop het fonds wegzakte.

De grote Europese beurzen stonden vanochtend overwegend op verlies. In Londen zakte de FTSE-100 weg doordat met name de olie- (BP en Shell) en telecomfondsen (Vodafone) moesten inleveren. Beleggers wachten af of het Amerikaanse systeem van centrale banken, de Federal Reserve, morgen de rente onveranderd laat en daarmee een signaal afgeeft over de mate van herstel van de Amerikaanse economie.

In New York sloten de beurzen gisteren met kleine winsten. Zowel de Dow Jones- als de Nasdaq-index sloten op plus 0,3 procent.