Surseance van Amerikaans telecombedrijf

Het Amerikaanse Global Crossing, dat wereldwijd netwerken voor snel internet aanbiedt, is het eerste grote slachtoffer van de malaise in de telecomwereld. Het heeft surseance van betaling aangevraagd.

Tegelijkertijd met de surseance maakte het concern, dat in zijn hoogtijdagen zo'n 75 miljard dollar waard was, gisteren bekend dat twee Aziatische bedrijven bereid zijn 750 miljoen dollar in een `doorstart' te steken. Voorwaarde is wel dat zijn banken, obligatiehouders en andere crediteuren afzien van hun rechten als schuldeiser voor het merendeel van de 12 miljard dollar schuld. Aandeelhouders zouden, samen met de houders van preferente aandelen ter waarde van 3,2 miljard dollar, helemaal niets meer van hun geld terugzien.

De bedrijven die alsnog geld in Global Crossing willen steken om in een andere, sterk gereduceerde vorm door te gaan met het concern, zijn het in Hongkong gevestigde conglomeraat Hutchison Whampoa – in Nederland bekend als grote investeerder in de Rotterdamse haven en als een voormalig partner van KPN – en het in Singapore gevestigde telecombedrijf Singapore Technologies Telemedia. Gobal Crossing beheert netwerken die meer dan 200 steden in 27 landen met elkaar verbinden.

Het om fiscale redenen op de Bermuda's ingeschreven bedrijf, gevestigd in luxueuze kantoren in Beverly Hills (Californië), is in 1997 opgericht door Gary Winnick, die zijn fortuin maakte in de jaren tachtig samen met Michael Milken, de uitvinder van de junk bonds, die in de gevangenis belandde. Het concern is ten onder gegaan aan de wereldwijde overinvestering in glasvezelcapaciteit en de overschatte vraag naar internetverkeer via breedband.

,,Global Crossing is een goed bedrijf maar heeft een zieke balans'', zei de huidige topman, John Legere, gisteren. Hij moet nu met de crediteuren onderhandelen over de `doorstart'. Het bedrijf zou overigens nog 600 miljoen dollar in kas hebben en 300 miljoen dollar waarover het onder bepaalde voorwaarden kan beschikken. Zijn activa zouden 22,4 miljard dollar waard zijn.

Onder de surseance valt niet Asia Global Crossing, waarin de Amerikaanse softwaregigant Microsoft en het Japanse internetconglomeraat Softbank grote belangen hebben.

Over het derde kwartaal vorig jaar meldde Global Crossing een verlies van 3,4 miljard dollar. Het kondigde toen aan 3.200 banen te schrappen. In de afgelopen twaalf maanden is de koers van het aandeel Global Crossing met 99 procent gekelderd.